14-11-2023

Filmsko druženje polaznika škola vjeronauke sa primorja u Baru

U nedjelju, 12. novembra 2023. godine, na praznik Svetog kralja Milutina i Svetog Varnave Hvostanskog, u kripti hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, održana je projekcija filmova polaznika vjeronauke iz Kotora, Budve, i vjeronauka iz Bijele, Jošice i Đenovića, koji su prethodno prikazani na HHII Dječijem saboru na Cetinju, za čiju su potrebu su i snimljeni.



Sa početkom u 19 časova, a u realizaciji barskog sveštenstva i vjeroučiteljice Slavice Orlandić, prikazani su ovi filmovi koji imaju za cilj da približe život Svete braće Kirila i Metodija (škola vjeronauke iz Kotora), ćiriličnu pismenost na našim prostorima (škola vjeronauke iz Bijele i Đenovića) i jezičku reformu Vuka Stefanovića Karadžića (škola vjeronauke iz Budve).

Na samom početku, prisutne goste je pozdravio protojerej Nikola Radović, poželjevši im toplu dobrodošlicu, sa željom da dom Svetog Jovana Vladimira uvijek bude i njihov dom. Potom je otac Nikola najavio filmove: „Život Svetih Ćirila i Metodija“ škole vjeronauke iz Kotora, „Ot bukvi Az do slova A“ škole vjeronauke iz Bijele, Jošice i Đenovića i „Piši kao što govoriš“ škola vjeronauke pri hramu Svete Trojice u Starom gradu, crkvi Svete Petke i crkvi Svetog Tome u Bečićima.

Prije same projekcije, prisutnima se obratio i protojerej Slobodan Lukić, vjeroučitelj u Budvi, istakavši da su ovi filmovi od velikog značaja, kako za učenike, tako i za njihove vjeroučitelje. Govoreći o značaju ćiriličnog pisma danas, otac Slobodan se zahvalio svim učesnicima ovog projekta, izražavajući nadu da će svi zajedno za dvadesetak godina biti ponosni na ovaj projekat, jer su čuvari ćiriličnog pisma. Potom se otac Slobodan zahvalio organizatorima, domaćinima, kao i vjeroučiteljici Slavici, koja je idejni tvorac ovog druženja učenika i vjeroučitelja.

Nakon projekcije filma, upriličena je trpeza ljubavi, gdje su razmijenjeni utisci o filmovima.

Ovaj susret bio je povod i za realizaciju jednodnevnog izleta više škola vjeronauke iz Boke Kotorske. Na ovaj izlet, krenuli su zajedno učenici iz Đenovića, Bijele, Jošice, Risna, Perasta i Orahovca, predvođeni svojim vjeroučiteljima jerejem Jovanom Vasićem, đakonom Nenadom Kovačem i Jovicom Vukasovićem. Nakon Svete liturgije, učenici su krenuli na svoje putovanje.

Učenici su najprije posjetili manastir Podlastvu, gdje ih je iguman, otac Justin, dočekao i ugostio u toplom razgovoru. Nakon predivno provedenog vremena u manastiru Podlastva, put je nastavljen do manastira Praskvica, gdje je sve goste dočekao protosinđel Kliment, koji ih je upoznao sa istorijatom manastira i paštrovskog kraja.

Nakon obilaska ove svetinje, put je nastavljen do hrama Svetog oca Nikolaja u Starom Baru, a zatim je uslijedio obilazak hrama i pozdrav oca Nikole Radovića, gdje je svim gostima u prostorijama parohijskog doma upriličen ručak. Nakon ručka i druženja, svi zajedno su se uputili ka hramu Svetog Jovana Vladimira, gdje su gosti obišli hram i prisustvovali projekciji pomenutih filmova.

Izvor: Mitropolija Crnogorsko primorska