16-04-2021

Hitno početi s pripremama nove školske godine

U Crnoj Gori treba što prije početi sa pripremama naredne školske godine, u konsultaciji sa svim zainteresovanim stranama, poručili su iz UNICEF-a i Prosvjetne zajednice.

Hitno početi s pripremama nove školske godine | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Prosvjetna zajednica se pridružila apelu te međunarodne organizacije da se poštuju mjere i da se škole otvore što je prije moguće.

Predstavnica Prosvjetne zajednice Olivera Leković apelovala je na građane da poštuju epidemiološke mjere kako bi škole i vrtići manje radili onlajn.

Prema njenim riječima, treba misliti na psihičko zdravlje djece i njihovo obrazovanje.

“Ključno je narednu školsku godinu dobro isplanirati, posebno imajući u vidu potrebe učenika, različite mogućnosti raznih škola, kao i posljedice dugotrajne izolacije i onlajn učenja”, smatra Leković.

Ona je istakla da je neophodno obezbijediti računarsku opremu učenicima i nastavnicima, kao i adekvatan prevoz do škole i grijanje u svim školama.

Iz Prosvjetne zajednice pozvali su na pružanje bolje podrške učenju i razvoju djece u svakoj lokalnoj zajednici, kroz organizaciju većeg broja besplatnih vanškolskih i školskih aktivnosti, poput debatnih klubova, škola stranih jezika i radionica.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander poručio je da škole postoje zbog djece, ali i da one ne mogu postojati bez nastavnika.

Prema njegovim riječima, neophodno je aktivno uključiti sve zainteresovane strane, posebno nastavnike, učenike i roditelje, u pripreme nove školske godine.

Santander je rekao da se najkvalitetniji obrazovni sistemi temelje na sjajnom kvalitetu njihovih nastavnika kojima pružaju bezbjedno i motivišuće radno okruženje u kojem su inovacije dobrodošle.

"Moramo osigurati da se sva djeca bezbjedno vrate u školske klupe i dobiju neophodnu podršku za učenje i socio-emocionalni razvoj, kao i da nastavnici dobiju bolju podršku tokom iduće školske godine”, zaključio je Santander.

Iz UNICEF-a su poručili da će ta međunarodna organizacija i Prosvjetna zajednica nastaviti da podržavaju nacionalni obrazovni sistem, kroz identifikovanje najboljih načina da se poboljša kvalitet obrazovanja za svako dijete u Crnoj Gori.