18-09-2018

Ivković: Dileri smještaja zarade do 20 hiljada eura

Siva ekonomija je prisutna u skoro svim segmentima turizma, ali je naročito izražena u dijelu izletničkog turizma, kao i u posredovanju pri izdavanju smejštaja.

Ivković: Dileri smještaja zarade do 20 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Prema riječima predsjednika Sektora turističkih agencija pri CTU Petra Ivkovića ove godine smo "posivili od te ekonomije".

"Ove godine svi rade na svoj način i ne postoje nikakvi standardi, naročito što se tiče izleta. Tu imate čitav niz agencija koje se registruju prvog juna i završavaju svoj posao u septembru. Mi smatramo da to nije adekavtan način ni prodaje ni prezentacije izleta. Izletom prezentujete Crnu Goru, ali ako vam usluga nije na zadovoljavajućem nivou, npr. autobus je star ili vodič nije stručan to je problem, a ove godine je to bilo izraženo u velikoj mjeri", kazao je Ivković.

Drugi segment te sive ekonomije je privatni smještaj, odnosono posredovanje dilera kojih je bilo u ogromnom broju.

"Ne postoji razlog da se lokalna Komunlana inspekcija hvali da su uhvatili 12 dilera, to je više za kritiku nego za hvaljenje. Mislim da Komunalna inspekcija na lokalnom nivou nije imala nijedan adekvatan tim obučen da to riješi na pravi način", istakao je Ivković.

Ono što predstavlja problem lokalnim vlastima je što moraju da uhvatite dilere na licu mjesta.

"Pa nismo ni mi ćoravi što prolazimo svaki dan tim bulevarom i vidimo tablu na kojoj piše sobe ili apartmani. Jako malo turista je uspjevalo da dođe do turističkih agencija, jer je čitav jedan niz dilera koji stoje ispred", rekao je Ivković.

Najviše dilera je bilo na lokacijama autobuske stanice, na ulazu u Budvu i bulevaru.

"Naglasio bih da su oni manje zlo od onih dilera koji rade na internetu i privlače goste. Oni su takoreći nevidljivi za inspekciju", istakao je Ivković.

Prema njegovim riječima zarada od nelegalnog izdavanja smještaja se kreće od pet do 20 hiljada eura.