10-01-2018

Iz SDT-a nezakonito prisluškivali advokata Bojića

Osnovni sud u Nikšiću donio je presudu u slučaju koji je protiv glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića pokrenuo advokat Vladan Bojić. Prema presudi, SDT je povrijedio Bojiću pravo na privatnost.

Iz SDT-a nezakonito prisluškivali advokata Bojića | Radio Televizija Budva

Tužbeni zahtjev djelimično je usvojen, pa će država Bojiću isplatiti 2.000 eura nematerijalne štete, kao i troškove parničnog postupka. Zahtjev u kom je Bojić tražio još 98.000 eura za povredu časti i ugleda je odbijen.

Tužba je podnijeta nakon odluke Osnovnog suda da je advokat Vladan Bojić kriv za odavanje navoda iz izjave svjedoka-saradnika Rajka Kuljače koja je odlukom Specijalnog državnog tužilaštva proglašena tajnom. Sud je dozvolio da se kao dokaz u postupku preslušaju dijelovi spornih snimaka telefonskih razgovorar kojim je utvrđeno da je Bojić supruzi bivšeg predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića, kojeg je zastupao u postupcima TQ Plaza i izgradnje platoa na Jazu, tokom dva telefonska razgovora, prenio detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače koji su bili tajni.

Bojić je ranije kazao da je sud trebalo da odbaci optužni predlog protiv njega jer su mjere tajnog nadzora nezakonito sprovedeno, što je potvrđeno i ovom presudom. On je tadaa dodao da su norme povrijedili isključivo specijalni i osnovni državni tužilac jer su "nedopustivo zadrli u privatnu sferu i napali na slobodu, samostalnost, nezavisnost i osnovne garancije advokature".

Bojić je tada zbog povrede tajnosti postupka osuđen da plati 3.000 eura.