16-06-2021

Zakon o radu pokrenuo lavinu reakcija: Od sledeće godine u penziju sa 66 godina

Izmjenu Zakona o radu podnio je poslanik Demokratskog fronta, Milan Knežević, koji je ponovio da je taj amandman prvobitno podnijet zbog usklađivanja norme iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju sa Zakonom o radu.

Zakon o radu pokrenuo lavinu reakcija: Od sledeće godine u penziju sa 66 godina | Radio Televizija Budva

Foto: Milan Knežević/printscreen

Skupština je usvojila izmjenu Zakona o radu, kojom je predviđeno da smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za sticanje uslova za starosnu penziju, stupi na snagu početkom naredne godine.

“Da je ovaj zakon donešen protiv specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, on bi u ponedjeljak dobio rješenje o penziji, a to se nije desilo. Zakon o tužilaštvu jasno je normirao da Katniću treba Tužilački savjet da konstatuje prestanak mandata”, rekao je Knežević u Skupštini.

On je kazao da poziva sve te stručnjake koji smatraju da su ovi amandani bili loši, da naprave fiskalni uticaj i procjenu te norme.

“Više bi uštedjeli sa ovom normom, ali samo sam pokazao spremost na kompromis. Takođe, treba imati u vidu da ima hiljade i hiljade mladih ljudi koji čekaju da rade”, dodao je Knežević.

Poslanici su izglasali i da postoji javni interes za povratnim dejstvom, odnosno da se retroaktivno granica od 67 godina vraća od 12. juna kako bi se mogli poništiti rješenja o raskidu radnog odnosa koja su u međuvremenu donijeta.

Poslanici su izglasali i da izmjene stupe na snagu po hitnom postupku.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, pozvao je poslanike da se izmijeni Zakon o radu, da “ono što su zabrljali” isprave.

“O jadu nas je zabavila smjena Katnića. Mi smo sada u stanju da šaljemo Crnogorce i Crnogorke u penziju sa 30 godina starosti, samo da se otarasimo gospodina Katnića”, poručio je Popović.