11-02-2021

Katnić: Spreman sam da podnesem ostavku

Na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim izmjenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, diskutujući o toj temi, između ostalog, izjavio sam da sam spreman da podnesem ostavku, u slučaju da podnosioci inicijative za donošenje ovih zakona odustanu od iste, i da se obavežu da istu neće podnositi do isteka mandata ovog skupštinskog saziva, saopštio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.


Foto: PR Centar

"10. februara vodio sam službeni razgovor sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem koji me je, tom prilikom, obavijestio da bi, u slučaju podnošenja moje ostavke, poslanici Demokrata i URE odustali od predloga za izmjenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu. Za izmjenu ovih zakona nema ustavnog osnova, jer se zakoni mijenjaju kada je potrebno, a zbog izmijenjenih okolnosti koje ovi zakoni regulišu, iste promijeniti u cjelini ili u njihovom većem dijelu. Cilj ovih izmjena je diskriminacija, prije svega Glavnog specijalnog tužioca, a potom i specijalnih tužilaca”, naveo je Katnić.

Prema njegovim riječima, ovi zakoni nemaju za cilj poboljšanje uslova i stvaranje organizacionih i drugih pretpostavki za obavljanje tužilačke funkcije, već obračun sa „nepodobnim“ tužiocima, suprotno ustavnim i zakonskim i opštecivilizacijskim dostignućima, a radi direktnog miješanja političkih struktura i uticaja na odlučivanje i rad tužilačke organizacije.

“Postojeći zakoni prošli su sve procedure i usaglašeni sa najboljim evropskim standardima i njihova rješenja su među najboljim zakonskim rješenjima današnje Evrope. No, nezavisno od svega prethodno navedenog, spreman sam da podnesem ostavku na funkciju Glavnog specijalnog tužioca, što obuhvata i neprihvatanje funkcije specijalnog tužioca u tužilaštvu, na što po zakonu imam pravo u slučaju prestanka funkcije, kao i neprijavljivanje na konkurs ili slično ni za jednu drugu funkciju u državnim organima, pod uslovom da predsjednik Demokrata,Bečić i predsjednik URE, Abazović, potpišu pisanu izjavu i javno se obavežu da neće, tokom mandata ove Skupštine, niti tražiti, niti na čije drugo traženje, njihovi poslanički klubovi staviti u skupštinsku proceduru pomenute zakone, kao i da se obavežu da neće do isteka mandata, Tužilačkom savjetu mijenjati njegov personalni sastav, niti pak mijenjati personalni sastav i organizaciju Specijalnog policijskog odjeljenja, niti organizaciju i sastav Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala”, naveo je on.

Građanima je poručio da ovo radi zbog postizanja, po mom bezrezervnom uvjerenju, cilja za koji se borio sve ove godine, a to je, kako dodaje, da najbolji državni organi i pojedinci u njima, ostanu na liniji borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da pravda zakuca na svačija vrata.


Izvor: VOP