11-08-2016

Izložba slikarke Sanje Raonić

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve u četvrtak, 11. avgusta 2016. godine, u prostoru Spomen doma Stefan M. Ljubiša, biće otvorena izložba radova slikarke Sanje Raonić.

Izložba slikarke Sanje Raonić | Radio Televizija Budva

Sanja Raonić rođena je u Podgorici (1970), a Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića, završila je 1995. godine. Izlagala je na na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama.

Ovom prilikom umjetnica se predstavlja sa četrnaest radova iz ciklusa FEMALE FACE/FF, rađenih tušem i kombinovanom tehnikom na papiru. O svom radu umjetnica kaže: „...Plaši me ignorisanje istine da ljudi ne žive estetiku... Ona je odavno prestala da bude element dobrog vaspitanja i obrazovanja. Estetika žene u njenoj sveobuhvatnosti je ono u čemu pronalazim identifikaciju i kao stvaralac i i kao čovjek i kao žena. Taj temperamentni kolorit je bezvučni vrisak kojim valjda pozivam na malo pažnje.“

U katalogu koji prati izložbu Andrijana Popović, modni psiholog, zapisala je: „Stvaralačka potreba umetnika Sanje Raonić, kao talog lika žene „FEMALE”, ostavlja trag trenutka sudbine, oštrinom boja, formi i vela realnosti, koji nam često promiče, poziva nas na promišljanje koje u svojim varijacijama otkriva neke nove poglede unutar pojedinca. Nailazi na reakcije nemogućnosti postavljanja jasnih granica, zalaze u dubinu ukorenjenih stereotipa i preispitivanja... U njenoj estetici živi NAJAUTENTIČNIJA LEPOTA, koja je autistična, živi u svetu za sebe, u svetu destabilizacije udobnosti, banalnosti i statusa socijalnih kompromisa, izolovana od logike koja preovlađuje, snažna u nesvesnosti svoje svetosti... živi kao jedno svedočanstvo haosa, koji za sobom ostavlja život.

Izložba radova Sanje Raonić u Ljubišinom spomen domu biće otvorena u 20 časova, a može se pogledati do 5. septembra.