04-04-2023

Jeste li čuli za starogradske mendule? Recept koji vraća u djetinjstvo i staru Budvu

Na fejsbuk grupi "Budvanostalgičari", građani Budve redovno se prisjećaju nekih starih i po svemu sudeći ljepših vremena. Uz fotografije i priče oživljavaju ćlanovi ove internet zajednice svakodnevno oživljavaju staru Budvu, prizivajući uspomene sakrivene u sjećanjima. Nedavno je na istoj stranici objavljen i recept za starinski "starogradski" budvanski kolač poznat kao krokant ili mendula. Mi vam danas donosimo recept za ovu krckavu poslasticu!

Jeste li čuli za starogradske mendule? Recept koji vraća u djetinjstvo i staru Budvu | Radio Televizija Budva

Jedna od članica Budvanostalgičara, Anđelka Ivković podijelila je recept za ovaj starisnki desert uz prisjećanje na svoju tetku i vremena kada je ovo bila omiljena njena poslastica, a koje prenosimo u cjelosti.

Tetka Lepin recept za krokanat

Obariti onoliku količinu mendula (badema) koliko biste napravili krokanta. Obarene mendule isjeckati na tanke štapiće. Zatim ih malko prosušiti u prosulji (tiganju, najbolje teflonskom), da postanu skoro hrskavi i samo mrvicu poneki da porumeni.

Iz prosulje presuti u zdjelu, a zatim uzeti istu količinu šećera, jedan vanilin šećer i rastopiti takođe u tiganju. Dok se šećer, uz stalno miješanje, lagano topi u karamel i dobija braon boju, na radnoj ploči ili velikoj dasci iscijediti limun i premazati je.

Kada je šećer postao fini tečni braon karamel, ubaciti bademe i brzo varijačom promiješati da se sjedine. Odmah izručiti na dasku, u što tanjem sloju. Ne čekati da se ohladi nego špatlom odmah odvajati od daske i lomiti komade ili nožem rezati u pravilnije oblike.

Ovaj divan jednostavan, ali opet delikates dezert je pravila moja pokojna tetka Lepa, u porodičnoj kući na Trgu od pjesnika. Kad smo bili djeca, i kod tetke čekali vrijeme ručku, teško smo odolijevali iskušenju da sa stola sa slatkim ukrademo malo krokanta.

Nekada su se u bašti gajila stabla mendula, dunje, agruma, smokava i falilo bi samo malo cukra, da od tih oskudnih sastojaka tadašnje maštovite, a skromne, domaćice naprave nešto što se danas smatra ekskluzivom.

I svaka im čast na genijalnosti, pa bilo da su u pitanju slatkiši ili slana jela, kao na primjer meni omiljeni paštrovski makaruli, napisala je ona.

Izvor: Budvanostalgičari