29-03-2024

JU Druga osnovna škola objašnjava proceduru upisa đaka prvaka

Upis u prvi razred osnovne škole počeće u ponedjeljak, 1. aprila. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisuje da se u školu upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu, navršiti šest godina života. Upisuju se djeca rođena 2018. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.


Foto: JU Druga osnovna škola Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Odredbama člana 33 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju utvrđeno je da se upis djece u osnovnu školu vrši, po pravilu, tokom aprila mjeseca.

Roditelj/staratelj prijavu za upis djeteta podnosi elektronski, putem servisa upisi.edu.me. Popunjavanjem forme za upis djece na portalu podnosi se zahtjev za upis i zakazuje termin za testiranje, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog testiranja.

Roditelji koji nemaju mogućnost da zakažu termin za testiranje putem portala, ili im je pristup internetu otežan, mogu doći u školu, od 1. aprila do 30. aprila 2024. godine između 11 i 13 časova. Prilikom upisa, pedagoško – psihološka služba zakazuje termin testiranja djece. Testiranja će se obavljati u toku mjeseca aprila i maja.

Prilikom upisa djeteta školi dostaviti:

1.Ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene službe (potvrda djetetovog izabranog pedijatra iz Doma zdravlja Budva)
Za upis djece koja nisu državljani Crne Gore, potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:
1.Ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene službe (potvrda djetetovog izabranog pedijatra iz Doma zdravlja Budva)
2.Izvod iz matične knjige rođenih (preveden i ovjeren od strane sudskog tumača u dva primjerka)
3.Potvrda o adresi stanovanja (teritorijalna pripadnost školi)
4.Potvrda o prijavi boravka za dijete

Napomena: Ukoliko je procedura prijave boravka za dijete u toku, do okončanja procedure, neophodno je dostaviti kopiju potvrde o podnesenom zahtjevu. U slučaju da roditelj nije podnio zahtjev o prijavi boravka za dijete neophodno je da školi dostavi dokaz o prijavi svog boravka.

Prilikom upisa vodi se računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice. Svrha teritorijalnog principa je, prije svega, da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu. Napominjemo da će, zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu. Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ.

JU “Druga osnovna škola” Budva, na osnovu Dopisa Sekretarijata za društvene djelatnosti, kao organa lokalne samouprave Opštine Budva nadležnog za poslove obrazovanja, pripadaju naselja:

1. Podostrog
2. Pobori
3. Markovići
4. Lazi
5. Lapčići
6. Brajići
7. Bečići
8. Boreti
9. Sveti Stefan
10. Na užem području grada, prema ovoj školi gravitiraju sva naselja sa desne strane XI ulice do snjenog izlaska na ulicu Žrtava fašizma, naselja sa desne strane ulice Žrtava fašizma od tačke spajanja sa XVI ulicom, do tačke spajanja XVI ulice i Žrtava fašizma, zatim naselja sa desne strane XVI ulice do spajanja sa Mainskim putem, zatim naselja sa desne strane Mainskog puta do ukrštanja sa II ulicom, naselja sa lijeve strane II ulice do ukrštanja sa XIV ulicom, naselja sa lijeve strane XVI ulice do izlaska na rijeku Grđevicu i lijeva strana rijeke Grđevice do ulivanja u more, i to:

10.1. Podkošljun
10.2. Lazi
10.3. Velji Vinograd
10.4. Babilonija
10.5. Boljačin do
10.6. Sveta Petka
10.7. Naselje Adok
10.8. Naselje Podmaine
10.9. Naselje pod rijekom Grđevicom

Apelujemo na roditelje da upis izvrše u zakonski predviđenom roku, odnosno do kraja mjeseca aprila.

Saopštenje potpisuje Uprava škole.