26-09-2015

Kadmov dan

Treću godinu za redom, Turistička organizacija opštine Budva organizuje manifestaciju pod nazivom “Kadmov dan” 26. septembra u Starom gradu u Budvi.

Kadmov dan | Radio Televizija Budva

Radi se o manifestaciji koja će, prije svega, promovisati kulturno nasleđe grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o Kadmu i Harmoniji.

Veoma bogat program podrazumijevaće projekat “Discover Budva” - obilazak kulturnognasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.) u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve”, a svaka podijeljena mapa biće ujedno i ulaznica za prethodno navedene kulturne institucije, zatim, dječiji program u okviru koga će djeca srednje škole imati priliku da učestvuju u izradi mozaika sa motivom Kadma na bazenu “Pizana”, dok će djeca osnovnih škola raditi na simulaciji mozaika na temu “Kadmovog dana”, na platou ispred “Citadele”.

U isto vrijeme, između crkava, održaće se i nezaobilazni „Slatki kutak“ kako bi svi prisutni mogli da uživaju u tradicionalnim poslasticama, posmatrajući kreativni rad djece.
Od 16.30h uslijediće defile Gradske muzike Budve koja će i održati polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Književni dio programa sastojaće se iz debate i besjede na temu Kadmovog dana i održaće se takođe na Trgu pjesnika. Večernji dio programa podrazumijevaće muzičko – poetski performans porodice Zenović i od 21h posjetioci će uživati u nesvakidašnjoj, balkanskoj, etno muzici i koncertu Bilje Krstić i orkestra “Bistrik”.

U saradnji sa NVO “Feštađuni” osmišljen je i poseban dio programa pod nazivom “Budva kroz vjekove”. Grupu maski će činiti: rimski ratnici, feničanski ratnici, helenski i ilirski ratnici, Viktorija, antički muzičari, Kadmo i Harmonija, rimski građani i kontese, Konte Zanović, Tomo Medin i Kanjoš Macedonović, ispred hotela “Mogren”, na svojevrstan način ispričaće priču o nastanku Budve. Budvanski “Feštađuni” ove godine predstaviće još jednu masku inspirisanu antikom – “Rimski bogovi”.

Cilj manifestacije “Kadmov dan” je promovisanje našeg kulturnog nasleđa koji čini sastavni dio turističke ponude Budve. Takođe, ovako lijepom manifestacijom i sjajnim cjelodnevnim programom želimo da privučemo što veći broj posjetilaca i da u ovom periodu postsezone učinimo boravak turistima u Budvi što sadržajnijim.

Program:


12.00h - “Discover Budva”, u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve” – obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” i td.);

13.00h - Dječiji program (djeca osnovnih i srednje škole):
- Simulacija mozaika na temu “Kadmovog dana” - na platou ispred “Citadele”,
- Izrada mozaika, sa motivom Kadma - otvoreni bazen, Pizana;

14.00h - “Slatki kutak” - na platou između crkava;

16.30h - Defile Gradske muzike Budve, Starim gradom i koncert na Trgu pjesnika;

17.00h - NVO Feštađuni - performans “Budva kroz vjekove” – ispred hotela “Mogren”;

18.00h - Debata i besjeda – na Trgu pjesnika;

*NVO Feštađuni – Rimski bogovi;

20.00h - Muzički program – Trg Pjesnika:
- Muzičko poetsko veče – porodica Zenović,
- Bilja Krstić i grupa “Bistrik” (od 21h).

Legenda o Budvi


Možda zvuči nestvarno, ali legenda vezuje Budvu za jednog od najzanimljivijih figura svjetske mitologije – kralja Kadma. 

Veliki feničanski junak bezuspješno tragajući za sestrom, prelijepom Evropom, našao se na mjestu na kome poželje da osnuje grad. Podiže logor, te posla svoje ljude da pronađu izvor vode.
Oni nađoše izvor, ali ga je čuvao strašni zmaj koji ih, jednog po jednog, sve pobi. Kako se njegovi ljudi nisu vratili, Kadmo krenu u potragu za njima. Vidjevši šta se zbilo, uhvati se u koštac sa zmajem. Uslijedi žestoka borba na kraju koje Kadmo probi zmajevo srce. Tako osnova grad Tebu.

Zbog ubistva božanskog zmaja, Kadmo je morao služiti bogove osam godina, nakon čega bi nagrađen rukom lijepe Harmonije, ćerke Aresa, boga rata, i Afrodite, boginje ljubavi. Tako postade prvi i jedini smrtnik koji je oženio boginju. Kadmo i Harmonija su dugo živjeli u Tebi i imali mnogo djece. Nažalost, nakon niza nesreća koje su ih zadesile odlučiše da svoju sreću potraže na drugom mjestu.

Upravo tada, tražeći novo utočište i vođeni prefinjenim ukusom, stigoše do istočne obale Jadranskog mora, u zemlju Enhelejaca. Tu osnovaše novi grad i nazvaše ga Budva, po volovskim kolima (butes) kojima su stigli sa dugog i iscrpljujućeg puta.

Na kraju svog života, Kadmo se pitao zašto je tako surovo kažnjen od strane sudbine. Pomislivši da je sve bila posledica ubistva božanskog zmaja, poželje da su bogovi, umjesto tragedije kojom su obilježili njegov život, njega samog pretvorili u zmiju. Bogovi mu istoga časa ispuniše želju, a
Harmonija, zbog velike ljubavi prema Kadmu, zatraži da podijeli istu sudbinu.

Tako oboje, u tijelima zmija, konačno pronađoše sreću u nekom od budvanskih grmova.

Mnogi i danas vjeruju da su njih dvoje, svojim dolaskom i djelovanjem, Budvi zauvjek podarili dio vlastitih božanskih atributa.

Grad i danas stoji na mjestu na kojem su ga Kadmo i Harmonija podigli kao najljepši spomenik svojoj beskrajnoj ljubavi.