27-09-2015

Završena manifestacija Kadmov dan

Manifestacija “Kadmov dan” održana je treću godinu za redom u subotu 26. septembra u Starom gradu u Budvi i u potpunosti je ispunila očekivanja.

Završena manifestacija Kadmov dan | Radio Televizija Budva

Tema manifestacije bila je, prije svega, predstavljanje bogatog kulturnog nasleđa grada Budve, sa akcentom na antičko nasljeđe i mit o nastanku Budve, mit o Kadmu i Harmoniji.

Dnevni dio programa počeo je u 12h projektom “Discover Budva” koji je podrazumijevao obilazak kulturnog nasljeđa Starog grada (Arheološki muzej, bedemi Starog grada, Moderna galerija, Spomen Dom “Stefan M. Ljubiša” itd.), a realizovan je u saradnji sa JU “Muzeji i galerije Budve”. Interesovanje turista bilo je veliko, a ovom prilikom su podijeljene mape Starog grada koje su ujedno predstavljale i ulaznice za prethodno navedene kulturne institucije. Dječiji program se odvijao na dvije lokacije, na bazenu “Pizana” gdje su djeca srednje škole učestvovala u izradi mozaika sa motivom Kadma, dok su djeca osnovnih škola radila na simulaciji mozaika na temu “Kadmovog dana”, na platou ispred “Citadele”. U isto vrijeme, između crkava, održao se i nezaobilazni „Slatki kutak“, a posjetioci su uživali u ukusu tradicionalnih poslastica posmatrajući kreativni rad djece. U 16.30h Gradska muzika Budve prodefilovala je Starim gradom i održala polučasovni koncert na Trgu pjesnika. Književni dio programa podrazumijevao je debatu na temu globalizacije i njenog uticaja na kulturu i besjedu na temu antike. Posebno interesantan dio dnevnog programa realizovan je u saradnji sa NVO “Feštađuni”, a činio ga je nastup grupe maski koja je podrazumijevala: rimske ratnike, feničanske ratnike, helenske i ilirske ratnike, Viktoriju, antičke muzičare, Kadma i Harmoniju, rimske građane i kontese, Konta Zanovića, Toma Medina i Kanjoša Macedonovića, oni su na svojevrstan način ispričali priču o nastanku Budve. Ovaj dio programa, koji ispraćen oduševljenjem velokog broja građana Budve i turista, nazvan je “Budva kroz vjekove”. Budvanski “Feštađuni” ove godine predstavili su još jednu masku inspirisanu antikom pod nazivom “Rimski bogovi”.

Večernji dio programa počeo je u 20h na Trgu pjesnika i podrazumijevao je muzičko – poetski performans porodice Zenović, a od 21h mnogobrojni posjetioci su uživali u a capella izvođenju repertoara Bilje Krstić i radionice “Bistrik”.