06-11-2019

Kakaom do savršene krvne slike

U 28 grama kakaa dobijemo 314 procenata dnevne preporučene doze gvožđa. Kako je gvožđe dio hemoglobina, koji učestvuje u transportu kiseonika, onda je sasvim jasno koliko je kakao bitan za regulaciju krvne slike.

Kakaom do savršene krvne slike | Radio Televizija Budva

Kakaovac (theobroma cacao) je malo (4–8 metara visine) stablo iz porodice malvaceae, rasprostranjeno duboko u tropskim šumama i tropskim regijama Amerike.

Postoje dvije značajnije teorije o podjeli divljeg kakaovca. Jedna grupa poznavalaca vjeruje da su originalne jedinke divljeg kakaovca rasle od jugoistočnog Meksika sve do rijeke Amazon, a kasnije bile kultivisane na ravnicama Južne Amerike. Najnovija proučavanja genetike te biljke pokazuju da kakaovac potiče iz tropskih područja Amazona, a poslije ga je čovjek rasprostranio do Srednje, čak i Sjeverne Amerike.

Kakao je prvi u Evropu donio Kristofer Kolumbo iz Amerike, koji je kakao nazvao „lješnicima čudesnog izgleda“. Kakao je u Evropu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.



Plod (sjeme) kakaovca se koristi za dobijanje kakaa i čokolade. Stari narodi su nekada kao novac koristili kakaovac. Svako sjeme sadrži i do 50 odsto masti od koje se pravi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 centimetara i teži do 500 grama. U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod. Ova biljka danas uspijeva u ravničarskim područjima ispod Anda na visinama od 200 do 400 metara, te oko rijeka Amazon i Orinoko. Za dobar rast i razvoj zahtijeva vlažnu klimu i redovne padavine. Listovi su cjeloviti, od 10 do 40 centimetara dugi i od pet do 20 centimetara široki.

Za kakao kažu da je hrana bogova. Švedski botaničar Linne dao je biljci naziv theobroma cacao L. gdje „theobroma“ upravo znači „hrana bogova“.

Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj napitak je bio rezervisan za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.



Sirovi kakao u zrnu, komadićima ili u prahu, zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima, smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zahvaljujući svom jako bogatom sastavu, kakao ima sljedeća zdravstvena svojstva:

– štiti organizam od uticaja slobodnih radikala,

– smanjuje stres i depresiju,

– djeluje preventivno na KVS,

– štiti od mnogih vrsta raka,

– odličan je izvor gvožđa,

– reguliše nivo holesterola i šećera, – podstiče koncentraciju i pozitivno djeluje na sve kognitivne funkcije,

– smatra se da nutritienti kakaa djeluju preventivno na infarkt miokarda.

Od nutritienata u kakau su najviše zastupljeni magnezijum, gvožđe, hrom, magnan, cink, vitamin C, endorfin i teobromin.



Kakao spada u namirnice koje su broj jedam izvor magnezijuma u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Govorimo o alkalnom mineralu koji utiče na rad srca, mišićne i koštane mase, utiče na prenos nervnih impulsa, te je značajan za nervne funkcije. S obzirom na to da je jako slabo zastupljen u svakodnevnoj ishrani, preporučuje se njegova konzumacija u formi suplemenata ili namirnica koje posjeduju visoku koncentraciju ovog minerala.

Zapanjujući je podatak koji kaže da u 28 grama kakaa dobijemo 314 procenata dnevne preporučene doze gvožđa. Kako je gvožđe dio hemoglobina, koji učestvuje u transportu kiseonika, onda je sasvim jasno koliko je kakao bitan za regulaciju krvne slike. U kakau se nalazi i mangan koji zajedno sa gvožđem pomaže oksigenaciju. Ono što je interesantno je da se mangan u koncentrovanim tragovima nalazi i u suzama.

U kakau se može naći i značajan nivo esencijalnog minerala hrom, koji direktno utiče na regulaciju nivoa glukoze. Nalazi se i izvjesna koncentracija cinka, koji predstavlja značajan mineral za imunološki sistem.

Kakao je možda najpoznatiji po prisustvu supstance koja pruža osjećaj zadovoljstva i utiče na dobro raspoloženje. Govorimo o supstanci endorfin, koja se prirodno prizvodi u našem tijelu nakon pojačane fizičke aktivnosti. Kakao sadrži inhibitore enzima koji utiču na razgrađivanje anandamida, odnosno endorfina.

Pored endorfina, kakao posjeduje i velike količine teobromina, koji ima izražena antibakterijska svojstva i naročito djeluje na streptococcus mutans, glavnog uzročnika karijesa. Djeluje još i vazodilatatorno, što znači da smanjuje krvni pritisak. U narodu se često kaže da kakao olakšava srcu da radi svoj posao.