20-05-2020

Kako izbjeći iritaciju kože koja nastaje zbog nošenja maski za lice

Maske pomažu u usporavanju širenja koronavirusa. Iako nema naznaka do kada će se maske morati nositi, neki zdravstveni stručnjaci kažu da bismo trebali da ih nosimo barem sljedećih 18 mjeseci

Kako izbjeći iritaciju kože koja nastaje zbog nošenja maski za lice | Radio Televizija Budva

Budući da maske za lice podstiču mikro okruženje povećane vlažnosti, trenja i topline, mogu izazvati iritaciju, posebno kod ljudi koji inače imaju problema sa kožom.

"Međutim korist od virusne zaštite prevazilazi privremene rizike za vašu kožu. Kućna njega kože može vam pomoći da se vaša koža oporavi", kazala je dermatologinja Bler Marfi-Rouz.

Platnene maske mogu sadržavati i bakterije i gljivice, a trebalo bi ih prati u veš mašini ili ručno vrućom vodom i sapunom. Dermatologinja Nava Grinfield preporučuje peglanje maski kako bi se dodatno zaštitili od mikroba.

Uz praktikovanje dobre higijene maski, izbjegavajte i nošenje šminke ispod maske za lice kako biste spriječili dalje začepljenje pora. Nanesite kremu za sunčanje jer UVA i UVB zrake i plava svjetlost mogu prodrijeti kroz masku.

Dermatolozi su takođe ponudili rješenja za česte iritacije kože uzrokovane nošenjem maski za lice.

Akne

Jedna od najčešćih iritacija su akne. Do njih dolazi nakon što maska zarobi ulje i ostatke mrtve kože u porama. Akne pokušajte da liječite salicilnom kisjelinom, benzoil peroksidom, sumporom. Osim toga morate redovno prati lice prije i poslije skidanja maske. Nakon toga stavite bezalkoholni tonik koji sadrži salicilnu kiselinu.

Suva koža

Osim toga maske mogu izazvati i suvoću lica jer upija prirodno ulje kože. Zbog nje koža postaje crvena, osjetljiva i hrapava.

Suva koža je posebno problematična tokom virusne epidemije, jer vas može učiniti "ranjivijima na iritacije i krvarenje". Lice izliječite hidratantnim i masnijim kremama.

Folikulitis

Dodatni pritisak pora može uzrokovati folikulitis, stanje koje nastaje kada se folikuli dlake upale i zaraze. I kod ovog problema kože potrebno je redovno prati lice prije i nakon nošenja maski. Muškarcima se preporučuje da u danima pandemije ne briju skroz svoje lice.