04-04-2021

Kako savladati proljećni umor?

Zašto se u toku dugo očekivanog proljeća i kod mladih i kod starijih javlja neobjašnjiva slabost, pospanost, umor, gubitak apetita, razdražljivost, a uz sve to nerijetko dolazi i do pogoršanja stanja kod hroničnih bolesti? Ovo stanje se naziva "proljećna groznica."

Kako savladati proljećni umor? | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

U toku proljeća povećava se dužina trajanja dnevnog svijetla, pojačava se solarna aktivnost i aktivnost zemljinog magnetnog polja. Ljudsko tijelo na ove pojave reaguje povećanjem nervne razdražljivosti, poremećajima u sistemu probave, javljaju se povećane vrijednosti hormona štitne žlijezde, pojačan rad hipofize i nadbubrežnih žlijezda, a u toku ovog perioda javlja se i najviše alergijskih i upalnih reakcija. Organizam ima povišenu aktivnost i sniženu otpornost jer mu nedostaju vitamini, minerali i antioksidansi, što je posljedica konzumiranja rafinirane i prerađene hrane u toku zime.

Postoji nekoliko načina da se borite protiv proljećnog umora:

Možete raditi vježbe disanja (duboki udisaji i izdisaji). Dobra masaža gležnjeva, nogu i prstiju poboljšaće energetsku ravnotežu u tijelu.

Možete koristiti i odgovarajuće homeopatske lijekove i dodatake prehrani, na primjer na bazi ginsenga ili ginkgo biloba. Pomažu i med i matična mliječ. Možete na brzinu pripremiti biljni tonik koktel od tri stabljike celera, peršuna i kopra, šargarepe i jabuke sa sjemenkama.

I ne samo to. Potražite nove radosti u životu oko vas. Pokušajte ići u krevet u isto vrijeme, ali ne kasnije od 23h. Pijte svakodnevno čašu tople vode pomiješane sa sokom od pola limuna i meda ili čašu toplog mlijeka prije spavanja.

Šetnje na suncu će podstaknuti vaš metabolizam, vaše mišiće će održati u dobroj formi, povećaće i vitalnost tijela.

Uzimajte više voća i povrća, više vitamina C, cinka i selena – oni su tijelu potrebni kao antioksidansi u borbi protiv toksina, duvanskog dima i zagađenog vazduha. Za borbu protiv proljećnog umora potreban je i magnezijum u tragovima.

Napravite salatu (ili varivo) od koprive, lišća podbjela (konjsko kopito) i maslačka (žućenica). Ovakav miks će organizam snabdjeti sa gvožđem, kalcijumom i fosforom.

Na kraju, dobar način da se pobijede proljećni stres i umor je da komunicirate sa pozitivnim ljudima.


Izvor: www.zenasamja.me