10-07-2023

Katanac na Sveti Stefan: Može se posmatrati samo kroz kapiju

Iako je iz Vlade i Morskog dobra najavljeno da će Sveti Stefan nakon dvije godine početi da radi ovog ljeta, vrata grad - hotela su zatvorena. Omogućen je samo turistički obilazak. Iz Ministarstva kažu da nijesu nadležni za otvaranje hotela, dok sa predstavnicima Amana, koji upravlja hotelom, TVCG nije uspjela stupiti u kontakt.

Katanac na Sveti Stefan: Može se posmatrati samo kroz kapiju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, pixabay

U maju sve je prštalo od lijepih i zvaničnih najava. U julu katanac na vratima.

Zašto na nekadašnjem zaštitnom znaku crnogorskog turizma i dalje stoji katanac, pitali smo Ministarstvo turizma.

"Kao Ministarstvo nemamo pristup trenutnim informacijama o otvaranju hotela. Adriatik Propertis je vodeća kompanija koja upravlja turističkim projektima u Crnoj Gori, dok je Aman luksuzni hotelski lanac poznat po svjetskom renomeu. Oni su nadležni za sve aspekte vezane za Hotel Sveti Stefan, uključujući otvaranje, rad i rezervacije. U ovom slučaju, vlasnici hotela imaju najbolje informacije o planovima i datumima otvaranja", navodi se u saopštenju.

Grupa građana "Inicijativa Sveti Stefan" ima informacije, ali nezvanične.

"Ja sam čuo iz nekih neformalnih izvora da će raditi samo hotel Miločer na Kraljevoj plaži, a da Sveti Stefan neće se otvarati ove godine", kazao je Blažo Kažanegra.

Ovdje su nekad ljetovali Josip Broz Tito, Sofija Loren i njen muž Karlo Ponti, holandska kraljica Julijana kao i mnogi drugi. Danas ovdje u grad hotelu ne možete ni kafu popiti, a kamoli odsjesti. Otvoren je samo za posjetioce koji žele da upoznaju kako izgleda čuveni svetac.

Turisti kažu da im Sveti Stefan izgleda prelijepo i da bi voljeli da uđu unutra.

Otvaranje Setog Stefana za dnevne obilaske, Kažanegra vidi kao dobar potez.

"Kao što znate Sveti Stefan je stavljen je na listu sedam najugroženijih lokaliteta od strane Evrope nostre, oni blisko sarađuju sa EU. Pominje se Faro konvencija i taj problem što je ljudima zabranjen bio pristup Svetom Stefanu kakav je režim bio nekoliko godina, ali to je pozitivan pomak iako smo daleko od ispunjavanja Faro konvencije", kazao je on.

Karta za obilazak Svetog Stefana košta 25 eura.

Kažanegra smatra da bi trebalo da bude jeftinija.

"Ovo što ja mogu da primijetim malo komentare čak i ljudi iz zapadnih zemalja koji komentarišu da je malo skupa, pa ćemo se zalagati da karta malo pojeftini", kazao je on.

I dok su pred ljeto nadležni slali poruku svijetu da je Sveti Stefan spreman za doček turista, ovaj dragulj po kome smo bili prepoznati na svjetskim turističkim mapama, možete posmatrati samo kroz ogradu.

Izvor: RTCG