27-11-2019

Kentera: Najljepši kamen za mozaike na plaži Kamenovo na Budvanskoj rivijeri

Povodom obilježavanja Dana opštine Budva, otvaranje izložbe mozaika Jovana Pake Kentere, upriličeno je sinoć u Spomen domu "Crvena komuna" u izložbenom prostoru galerije "Marko K. Gregović".



Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Budva, gospodin Krsto Radović.



"Paka svoju inspiraciju nalazi jednim dijelom u prirodi, gdje prednjači pejzaž sa primorsko-morskim motivima, figuraciji, ornamentici različite simbolike, kao i u religioznoj tematici. Svoju maštu, protkanu plemenitim emotivnim nabojem, primarno osmišljava u crtežu, te, zatim, ostvaruje ređanjem i vještim kompozicionim uklapanjem raznobojnih, prethodno obrađenih, kockica kamena, stakla, ili keramike, uglavnom sakupljenih u prirodi, a, najčešće, na skoro nestvarnim žalovima paštrovskih plaža. Kako sam ističe: "Najveći izbor najljepšeg kamena je na plaži Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, ali cijela obala je Bogom data za pronalazak kamenčića, koji mogu biti uvršteni u raznovrsne kompozicije mozaika. Raznobojno kamenje koje je pronađeno na plaži, u prirodi, malo se dorađuje kliještima, a ako je tvrđe - uz čekić i nakovanj, no sa njim je vrlo teško slikati", istaknuto je u katalogu koji potpisuje mr Lucija Đurašković.



"Kentera je rođen 1960. godine, sa stalnim boravkom u Svetom Stefanu. Mozaikom je iz hobija počeo da se bavi 2006. godine, a od 2010. je potpuno posvećen ovom umjetničkom pravcu.

Do sada je učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama, a ovo mu je 11. samostalna.

Kroz desetogodišnji rad stvorio je više od 100 mozaika koji su našli svoje mjesto u mnogim objektima - hotelima, restoranima, privatnim vilama, a neki krase i znamenite manastire i crkve u Paštrovićima", navode u saopštenju.

"Paralelno sa umjetničkim radom Kentera je pokrenuo i besplatnu školu mozaika, a novac od prodaje radova polaznika ide u humanitarne svrhe. Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. februara", zaključuju u saopštenju.