14-06-2021

Kentere preko Marovića uzele 600.000 eura od Kostićeve banke

Sin Svetozara Marovića iskoristio je preko sto hektara zemlje, koju posjeduje u Vojvodini, da pomogne svojim prijateljima Marku i Mirku Kenteri da dobiju pozajmicu od preko 600.000 eura od AIK banke u Srbiji.


Marović, Foto M. Sekulović, Kentera Foto: privatna arhiva

Sin Svetozara Marovića osuđenog šefa organizovane kriminalne grupe iz Budve, Miloš Maarović nastavio je da razvija svoje poslovne kombinacije u Srbiji, koje sada finansira AIK banka, koja je u većinskom vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića.

Prema podacima do kojih je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije- LUPA, sin Svetozara Marovića je iskristio preko sto hektara zemlje, koju posjeduje u Vojvodini, da pomogne svojim prijateljima Marku i Mirku Kenteri da dobiju pozajmicu od preko 600.000 eura od AIK banke u Srbiji.

U ranijem istraživanju Balkanske mreže za istraživačko novinrstvo BIRN i mreže- LUPA objavljenom u decembru prošle godine, utvrđeno je da Miloš Marović psojeduje 107 hektara zemlje u opštini Novi Bečej, čija je vrijednost prema pojedinim procjenama veća od milion eura.

On je prema dokumentaciji prikupljenoj za potrebge ovog istraživanja dao u zakup to poljoprivredno zemljište kompaniji PD Vojvodina doo Novo Miloševo i sačinio ugovor o zakupu 10. marta 2021. godine.

Nekoliko dana nakon toga kompanija Family Apple i Tipon iz Beograda dobile su kredit od AIK banke, koja je za tu pozajmicu postala založni povjerilac, dok je Miloš Marović postao zalogodavac, Banka je tako stekla pravo kao predmet zaloge- Pravo potraživanja čije je osnov Marovićev ugovor.

Sadašnja i buduća potraživanja koja zalogodavac ima prema PD Vojvodina doo Novo Miloševo matični broj 08028630 na osnovu Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta od 10. marta 2021. godine i budućim, eventualnim Aneksima ugovora o zakupu, piše između ostalog u dokumentu koji je evidentirao Registar založnog prava na pokretnim stvarima i pravima - Agencije za privredne rigstre Srbije.

Kao vlasnik kompanije Family Apple vodi se Mirko Kentera, dok je vlasnik firme Tipon, Marko Kentera.

Svetozar Marović je bio suosnivač Demokratske partije socijalista koja je prošle godine izgubila vlast u CG, nakon tri decenije neprekidne vladavine, a bio je i jedan od nakbliži saradnika Mila Đukanovića. Između 2003. i 2006. bio je predsjednik državne zajednice SCG, koja je ukinuta nakon što su Crnogorci tijesnom većinom izglasali nezavisnot.

Marović je uhapšen krajem 2015. godine, nakon nagodbe sa tužilaštvom osuđen je u septembru 2016. gdoine na zatvorksu kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog niza optužbi za korupciju u rodnoj Budvi, kada j priznao da je šef organizovane krtiminalne grupe.

Takođe, naloženo mu je da vrati iznos od oko milion eura. Prije nego što je pobjegao u Srbiju, ostalo mu je da odsluži godinu i devet mejseci zatvora.

Njegov sin Miloš, takođe se izjasnio krivim u vezi sa protivpravnom prodajom opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni Jaza u blizini Budve, čime je opštinski budžet oštećen za 1,4 miliona eura.

Marović mlađi, je osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana, a naloženo mu je da i da vrati 380.000 eura što je i učinio.

Međutim i otac i sin su zatvor izbjegli i sada bezbrižno žive u Srbiji gdje imaju unosne poslove.

(Pobjeda)