29-04-2023

Koliko vode tijelo gubi tokom leta avionom

Tokom leta avionom ljudsko tijelo prolazi kroz različite procese i stanja, naročito na dugim letovima, pri polijetanju i slijetanju. Najvažnije je uneti u organizam dovoljnu količinu tečnosti, jer je hidratacija tokom leta avionom veoma važna za zdravlje.

Koliko vode tijelo gubi tokom leta avionom | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mnogi putnici zaborave da piju vodu, a to je veoma važna navika, naročito na dugim putovanjima avionom. Uglavnom pokušavaju da „ubiju“ vrijeme – neki spavaju, neki razgovaraju ili gledaju filmove.

Oni koji se plaše leta avionom popiju neki alkohol, ali satima ne piju vodu. Zbog toga dolazi do dehidratacije organizma, javlja se osjećaj „suvog” grla i nosa i – što je let duži – rizik od dehidratacije je veći.

Ben Vatman, menadžer usluga na letovima Kompanije "Er Novi Zeland", objasnio je zašto je važno održavati hidrataciju tijela u avionu:

„Tokom leta na dugim relacijama, najvažnije je da se osjećate udobno i bezbedno, naročito na letovima koji traju preko 10 sati. Zbog recirkulisanog vazduha u avionu, grlo, nos i koža se suše, a tijelo može da izgubi i do dva litra vode. Zbog toga je važno piti vodu i prije ulaska u avion."

U avionu je vlažnost vazduha niža nego u vazduhu koji, inače, dišemo. Razlog je uglavnom to što vazduh koji cirkuliše kroz avionsku kabinu dolazi iz atmosfere, a u njemu, na velikim visinama, nema mnogo vlage. Zbog toga Udruženje za vazduhoplovstvo (AsMA) preporučuje da se na svakih sat vremena popije po čaša vode.

„Ne postoji rizik po zdravlje, ali niska vlažnost u avionskoj kabini može da izazove blagu nelagodu, posebno suvu kožu i iritaciju očiju. Preporuka je da se ne pije alkohol, smanji unos kafe i čaja, jer doprinose gubitku tečnosti u organizmu. Malo ljudi zna je da će nizak pritisak dovesti do toga da vaša krv apsorbuje manje kiseonika, doživjećete pad krvnog pritiska (zbog manje zapremine krvi). Tada se javlja osjećaj umora u tijelu, a mogu se javiti letargija i nervoza“, navode iz AsMA.

„Voda je osnovna komponenta glikogena, skladišta glukoze za naše mišiće. Poslije nekoliko sati bez vode, čak i hodanje do toaleta će biti otežano. To je takođe razlog zašto putnici moraju da se kreću po kabini iako avion možda nije mjesto za postizanje zadatog broja koraka. Kada ste smješteni na malo sjedište u avionu, vašem tijelu je teško da pumpa krv iz nogu nazad u srce da bi se održala cirkulacija“, rekao je za Si-En-En dr Aron Adej, kardiolog bostonske bolnice.

„Kada hodate, vaši mišići u listovima na nogama pumpaju krv nazad do srca. Ako ne želite da stalno nervirate osobu koja sjedi pored vas, vežbajte na svom sjedištu tako što ćete savijati i opuštati mišiće listova i stopala.Ne postoji istraživanje koje propisuje koliko vremena je potrebno provesti u pokretu u avionu da bi se smanjio rizik od duboke venske tromboze, ali je korisno šetati prolazom između sjedišta u avionu na svakih sat vremena", navodi dr Aron Adej.

Važno je pridržavati se saveta koje putnicima daju avio-kompanije.