07-03-2024

Komunalna policija zapečatila osam divljih deponija u Budvi

Nakon apela građana Mjesne zajednice "Svinjišta" zbog novih deponija, Komunalna policija i inspekcija je postupila u skladu sa svojim nadležnostima i zapečatila osam dviljih deponija, tri u mjestu Svinjišta, tri u Markovićima i dvije u Lapčićima.


Foto: Printscreen/TV Budva

Nakon niza upozorenja i kažnjavanja, opštinska Komunalna inspekcija i Komunalna policija su pristupile zabrani i pečaćenju deponija otpadnog materijala na navedenim lokalitetima.

"Ovo su lokacije koje su najkritičnije, te su primarne za prijave građana. Sporveden je upravni postupak kod predmetnih inspektora tako da naredni korak je podnošenje krivičnih prijava. Molimo građane da ne vrše deponovanje jer ćemo mi sigurno sprovoditi dalje upravne mjere iz naših nadležnosti", kazao je načelnik Komunalne policije Vladan Braunović u izjavi za Polis na TV Budva.

Kazne za nepoštovanje odluka opštine su stroge, te iznose 500 eura za pravna lica, dok preduzetnike i fizička lica očekuje novčana kazna od 150 eura. Braunović naglašava takođe da će biti podnošene i krivične prijave, što predstavlja još ozbiljniju sankciju.

Uhvatiti se u koštac sa dviljim deponijama od Jaza do Buljarice je izazov jer ovaj problem je poprimio zabrinjavajuće razmjere pa je neophodan konstantan nadzor terena i velika angažovanost komunalnih policajaca što nije moguće realizovati zbog drugih nadležnosti.

"Mi moramo prekršioca da uhvatimo u mometnu kad on vrši deponovanje. Ipak, zbog obima naših nadležnosti, nemoguće je stalno biti prisutan na svim lokacijama. Trudimo se da obuhvatimo sve potrebne aktivnosti. Što se tiče deponija koje su zapečaćene, pratićemo situaciju koliko god bude moguće", istakao je Branunović.

VIŠE NA: MZ Svinjišta i MZ Bijeli Do: Divlje deponije na Topliškom putu ugrožavaju život mještana

Kao što je poznato nelegalno deponovanje u najvećem broju slučajeva obavlja se u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima što predstavlja otežavajuću okolnost u pronalaženju prekršioca, pa je neophodno da građani daju svoj doprinos i ukoliko primjete kamione koji iskrcavaju otpad da odmah pozovu dežurni broj Komunalne policije 067 133 750 i 033 403 874.

D.B.