18-03-2024

Krapović: Crna Gora posvećena regionalnim inicijativama

Crna Gora je posvećena regionalnim inicijativama, koje su značajne za unapređenje bilateralnih odnosa država regiona, ali i za prosperitet cjelokupnog Zapadnog Balkana, rekao je ministar odbrane Dragan Krapović.


Foto: Portal RTV Budva/Arhiva

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Krapović razgovarao sa direktorom Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) Konstantinom Mihailom Grigorijem.

Krapović je ukazao na dobru saradnju Crne Gore sa RACVIAC, podsjećajući da je Crna Gora punopravna članica od 2007. godine.

“Crna Gora je posvećena regionalnim inicijativama, kao vidu saradnje od velikog značaja s aspekta unapređenja bilateralnih odnosa država regiona, kao i prosperiteta cjelokupnog Zapadnog Balkana”, istakao je Krapović.

On je naglasio da se saradnja sa RACVIAC sprovodi kroz učešće crnogorskih predstavnika na brojnim radionicama, obukama i konferencijama iz oblasti međunarodnih odnosa i saradnje, evroatlantskih integracija, reformi sektora bezbjednosti i kontrole naoružanja.

Grigorije je istakao da je doprinos Crne Gore radu RACVIAC značajan i kazao da je uvjeren da će i u narednom periodu država nastaviti da upućuje svoje predstavnike na obuke i aktivnosti u cilju jačanja regionalne stabilnosti i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.

On je naglasio podršku procesima evropskih i evroatlantskih integracija država Zapadnog Balkana.

“Čija je stabilnost jedan od preduslova za očuvanje stabilnosti u Evropi”, rekao je Grigorije, dodajući da je uvjeren da će RACVIAC nastaviti da promoviše jačanje institucionalnih kapaciteta država članica za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je, u organizaciji RACVIAC-a, 17. marta počeo kurs po „Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja – SPKN, član IV, Dejtonskog sporazuma“ koji se do 22. marta održava u Budvi.

Dodaje se da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore pružaju punu logističku podršku praktičnom dijelu kursa.

(Agencija Mina)