23-11-2018

Krapović: Obilježavajući Dan Budve, mi slavimo zajedničke vrijednosti slobode i vjere u bolju budućnost

Svečana sjednica Skupštine opštine Budve, upriličena povodom Dana opštine, 22. novembra – Dana oslobođenja Budve, održana je u hotelu “Budva “. Ovom događaju pored predstavnika lokalne samouprave prisustvovale su i brojne zvanice iz političkog i društvenog života.

Krapović: Obilježavajući Dan Budve, mi slavimo  zajedničke vrijednosti slobode i vjere u bolju budućnost | Radio Televizija Budva

Izveden je prigodan program i priređen koktel.Pristunim se na početku obratio predsjednik Skupštine opštine, Đorđije Vujović.


"U istoriji koja traje, a Budva traje dugo, postoje datumi od posebnog značaja, datumi koji nas ispunjavaju ponosom. Takav dan je za Budvu 22. novembar – Dan oslobođenja Budve.
Budva je na najbolji mogući način iskoristila poslije-ratno vrijeme i ubrzanim razvojem postala metropola crnogorskog turizma. Osnovni preduslov razvoju grada bilo je sticanje slobode jer jedino slobodan čovjek može da razvija zajednicu u kojoj živi. Ovim putem otvaram svečanu sjednicu Skupštine opštine Budva" poručio je Vujović.

Predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović emotivno se u svom obraćanju osvrnuo na dvije minule godine i rezultate rada.


"Obilježavajući Dan Budve, mi slavimo naše zajedničke vrijednosti slobode i vjere u bolju budućnost. Biti spreman da za slobodu i vjeru u budućnost daš ono najvrijednije što imaš – svoj život, nevjerovatna je ljudska vrlina. Sada, 74 godine kasnije, u jednim sasvim drugim okolnostima, podsjećamo se tih djela i tih vrijednosti" poručio je Vujović i dodao da svi građani znaju da Budva može ići još mnogo koraka naprijed.

"Ona može biti prostorno i društveno savršeno ugodan grad za nas i za naše goste. Ali, istovremeno, to znači promjene. Promjene u načinu ponašanja i u načinu razmišljanja. Bez takvih suštinskih promjena riječi nisu djela.

Očekivano, sprovoditi takve, suštinske promjene bilo je jako teško. Ne zbog toga što niko nije znao rješenje. Nego zato što je trebalo donijeti nepopularno rješenje. A kad se dođe do tačke da treba uraditi nešto neprijatno, ma koliko to bilo ispravno, nikome nije svejedno. Lokalna samouprava jako je važna u razvoju svakog društva. Ona je u neposrednom kontaktu sa građanima.

Zato je izuzetno važno što smo barem u jednom gradu i u jedno vrijeme izašli iz začaranog kruga unaprijed dogovorenih odluka. Pokazali smo da je privid demokratije ta negativna spirala lošeg upravljanja koja nas sve zajedno vuče ka dnu.Pokazali smo da moć može biti široko raspoređena u društvu", zaključio je Krapović.

Ovogodišnju nagradu Grad teatra, predsjednik Opštine, Dragan Krapović uručio je režiseru Igoru Vuku Torbici.

"Čast je primiti nagradu Festivala sa ovako dubokom tradicijom, ali čini mi se da je još bitnije Festivala koji ima veliku mogućnost napretka", kazao je Torbica.

U svečanom dijelu programa nastupili su ženska pjevačka grupa "Harmonija", solistkinja Iva Otašević, glumac Davor Perunović, dječiji hor za Osnovno muzičko obrazovanje iz Budve a emitovana su i dva kraća filma u produkciji Radio Televizije Budva. Moderator Sjednice je bio Nenad Pavićević.