10-12-2021

Kroketi od oslića sa mediteranskom mješavinom

Riba može biti veoma inspirativna i izuzetno ukusna, kao što su ovi kroketi od oslića.

Kroketi od oslića sa mediteranskom mješavinom | Radio Televizija Budva

Foto: minjinakuhinjica

Potrebno:

500 g oslić fileti
2 mlada crna luka
150 g pirinča
350 ml tople vode
50 g kukuruz šećerac
450 g Mediteranske mješavine
1 pečena crvena paprika
3 čena bijelog luka
2 kašike limunovog soka
1/2 kašičice suvog bosiljka
morska so, biber, suvi začin

Filete odmrznutog oslića posolite i pobiberite, pa isijecite na manje komade i na pari kuvajte, oko 10 minuta. Filete je dovoljno da začinite sa jedne strane. Obarene filete ostavite da se ohlade, pa očistite od koščica i u činiju nadrobite.

Priprema pirinča:

Sipajte u vok dvije kašike maslinovog ulja, pa propržite isjeckan mladi crni luk, a onda dodajte pirinač, začinite suvim biljim začinom, propržite i nalijte toplom vodom. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Nakon tog vremena, dodajte margarin i promešajte da se istopi. Ostavite da se ohladi, pa onda dodajte kukuruz šećerac, izgnječen beli luk i isjeckanu papriku. Promiješajte pa dodajte pripremljenu ribu. Smjesu možete dodatno ohladiti ili odmah vlažnim rukama oblikovati krokete. Svaki kroket uvaljajte u prezle, još malo oblikujte i još jednom uvaljajte. Pržite na zagrejanom ulju dok ne porumene. Krokete vadite na ubrus, da upije višak masnoće.

Napomena: Najbolje da ih ostavite u frižider da se malo ohlade i stegnu prije nego što krenete da ih pržite, a možete ih čak i zamrznuti.

Mediteranska mješavina: Na pari skuvajte mediteransku mješavinu, oko 10-15 minuta, posolite, pobiberite i pospite suvim bosiljkom. Servirajte uz krokete, kao i uz pirinač.

Izvor: Minjina kuhinjica