30-11-2021

Liješević: Namjera da se saopštenjem iz kabineta Opštine javnost izmanipuliše i dovede u zabludu

"Nakon beskurpuloznog pokušaja da se izmanipuliše javnost ogromnom količinom neosnovanih tvrdnji, obmana i spinovanja u jučerašnjem saopštenju iz kabineta Opštine koje su prevršile svaku mjeru objektivnosti, radi javnosti koja će procjeniti istinitost medjusobnih navoda, ukazaću na par činjenica, poručila je u svom saopštenju dirketorica TO Budva Maja Liješević.

Liješević: Namjera da se saopštenjem iz kabineta Opštine javnost izmanipuliše i dovede u zabludu | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Osnivač TO Budva je shodno članu 1 Statuta Skupština opštine Budva, a ne Opština Budva; Kao što su građani mogli vidjeti iz dopisa resornog ministarstva koji je objavljen juče iz kabineta Opštine, Ministarstvo ekonomskog razvoja "ukazalo je na niz nepravilnosti u radu TOB i to u pogledu neblagovremenog
raspisivanja izbora za članove Skupštine TOB-a, kao i povrede prilikom zakazivanja sjednice Skupštne TOB, koju je sazvao i kojom je predsjedavao predsjednik Opštine Budva. Takođe, nesumnjivo je utvrđeno da Statutom TOB propisane kao obavezne redovne sjednice Skupštine TOB, za čije sazivanje je bio odgovoran predsjednik Skupštine TOB, u prethodnom periodu
nisu održavane".

Budući da je Izvršni odbor 02.04.2021. godine donio Odluku o raspisivanju izbora za članove Skupštine TOB-a, koja je upućena predsjedniku na dalje postupanje, postavlja se pitanje šta je sprječavalo predsjednika da postupi po njoj.

Jedno od značajnih nepravilnosti na koje je ukazano je neusklađenost Statuta sa Zakonom o turisitičkim organizacijama. Javnosti na uvid dostavljam dopis upućen predsjedniku Opštine dana 15.10.2019. godine u prilogu kog je dostavljen predlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta TOB-a, na dalju proceduru, a koji je trebao biti usvojen na sjednici skupstine TOBa prethodnog saziva. Kao što su dostavljene desetine dopisa u zadnje tri godine oko sazivanja skupštine koji su ignorisani od predsjednika. Javnost koja je zainteresovana uviđa ko jeste ili nije postupao u skladu sa svojim propisanim obavezama, te shodno tome treba i da odgovara.

Budući da je članom 13. Zakona o turističkim organizacijama propisano da uz saglasnost Skupštine opštine, Skupština turističke organizacije donosi Statut, te da predsjednik saziva Skupštinu i predsjedava istom, valjda je jasno na čije propuste, činjenja ili nečinjena Ministarstvo ukazuje. Takođe, javnosti na uvid dostavljamo i zahtjev Nadzornog odbora za sazivanje sjednice upućen predsjedniku i podsjećamo na član 15 Poslovnika o radu Skupštine TOB-a kojim je propisano da je predsjednik dužan da sazove sjednicu na zahtjev Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i najmanje 10 predstavnika u Skupštini. I ovaj zahtjev Nadzornog odbora kod Predsjednika nije naišao na ikakav odgovor ili radnju.

Svakako da svi ovi propusti ukazuju na nesavjesno postupanje u službi i to u kontinuitetu ,što je i Ministarstvo napomenulo, a što će svakako biti predmet odlučivanja i nadležnog suda.
Ukoliko je Skupština legitimna, zašto Ministarstvo dopisom od 10.11.2021. godine, dakle nakon održane sporne sjednice, jasno kaže da sjednica Skupštine nije sazvana i održana u skladu sa zakonom, a što je ponovljeno i u dopisu koji je objavljen iz kabineta Opštine.

Zbog čega je Ministarstvo uputilo poziv za sastanak direktorici Liješević da prisustvuje u ime TOB-a ukoliko je razriješena, o čemu svjedoči zapisnik? Upravo zbog toga što je TOB javna institucija u interesu svih građana, građani zaslužuju odgovor šta rade saradnici predsjednika Opštine petkom uveče sa baterijskim lampama u prostorijama TOB-a i koju dokumentaciju su iznosili i zbog čega su brave na vratima nasilno promijenjene van radnog vremena kada je sve sprovedeno "u skladu sa zakonom“?

Shodno svemu, apelujem na nadležne organe i očekujem hitnu reakciju i postupanje po prijavama i svoj dostavljenoj dokumentaciji vezano za sva navedena djela kako bi se utvdila odgovornost i eventualne sankcije za počinioce i nalogodavace.

Na kraju stiče se utisak da je namjera da se jučerašnjim saopštenjem izmanipuliše javnost i dovede u zabludu, te je prilično očigledno da su u njegovom pisanju učestvovala lica koja nisu za istinu i zakonito postupanje jer su upravo oni koji su mijenjali brave, upadali u TOB u noćnim satima i iznosili
dokumentaciju.