07-05-2019

Marijana Grdinić : Volja, odlučnost i podrška su ključ promjena

Marijana Grdinić je tridesetogodišnja Budvanka čija su strast i profesija dvije na prvi pogled nespojive stvari, dizajn i sport, ali Marijana je pronašla način da to dvoje približi jedno drugom i da od dizajna i sporta napravi svoj svijet. Sa njom smo razgovarali o savjetima o ishrani, vježbanju i zdravom načinu života, ali o reakcijama sugrađana na ono čime se bavi i po čemu je prepoznata, ove srijede vam donosimo Marijaninu priču.

Marijana Grdinić : Volja, odlučnost i podrška su ključ promjena | Radio Televizija Budva

1. Ko je Marijana Grdinić?

Marijana Grdinić je sve (smijeh), a okolnosti i okruženje su pokretač. U osnovi mladalačkog duha i mislim da je to nešto što se ističe, šarm, iskren osmjeh, pravednost, upornost, spontanost. Volim slobodu u svakom smislu, lojalna, emotivna izuzetno i tvrdoglava (smijeh), Vjerujem u horoskop i kao svaka Vaga
esteta sam, izražena je ta umjetnička crta i prosto volim voditi računa o detaljima.



2. Kakav je bio tvoj put do fitnesa?

Interesantno je to da sam od 13. godine u sportu, već od srednje škole u fitnesu, rekreativno, ali zbog tada stidljive prirode nisam sebe mogla zamisliti kao predvodioca grupe ljudi, bilo kog tipa. Jesam željela, ali da mi nije bilo ponuđeno da se oprobam kao fitness instruktor, mislim da se nikad sama ne bih usudila da pokušam. Upravo to je bila neka moja prekretnica u životu i veliku zahvalnost dugujem Saši i teretani u kojoj I danas vodim treninge (Positive Fitness Club), kasnije Slađani i Saneli jer zaista, nevjerovatan je osjećaj, energija i emocija koju dijelite sa članovima.



3. Da li je fitnes disciplina ili način života? 

Moram priznati da je sve veća svijest o uticaju fizičke aktivnosti prije svega na zdravlje i kao takvu mislim da smo je počeli prihvatati i usvajati kao potrebu, dio naše svakodnevnice I ono što me najviše raduje je sve veći broj mlade populacije, mladih djevojaka koje počinju redovno primjenjivati fizičku aktivnost. Možda u tim godinama nisu ni svjesni toga da upravo sticanjem navike za redovnim treniranjem tijelo i organizam jačaju i smanjuju rizik za razvoj bolesti kao što su koronarna bolest, šećerna bolest, kancer, depresija…



4. Gdje se spajaju i da li se spajaju fitnes i dizajn koji je tvoja struka? 

Svakako! U struci sam već 12 godina I to je moralo ostaviti traga (smijeh) utičući na percepciju, pristup, način ophođenja prema svemu što me okružuje, pa i fitnessu. Tu je kreativnost i potreba da svaki trening učinim zanimljivim I drugačijim. Vizualizacija I sposobnost da intuitivno procijenim koja mišićna grupa radi pri kojoj vježbi mi je dosta pomagala na samom početku, a danas
svakako olakšava posao. Izoštreno oko za detalje, potreba I umijeće da se udovolji klijentu – jer upravo to je cilj, a svakako i najbolja reklama – rezultati i zadovoljan klijent.



5. Da li je predrasuda da je "zdravlje skupo" odnosno da su zdrave namirnice i zdravi načini ishrane nešto što nas tjera u trošak? 

Ne mogu reći da neke namirnice nisu skuplje, ali upravo namirnice koje ćete u startu platiti više trajaće duže u odnosu na one koje ste navikli koristiti. Mijenjaju se navike, način pripreme, količina, pa ćete umjesto pohovane piletine u dubokom ulju spremati istu na kašičici kokosovog ulja ili ćete tiganj premazati puterom ili ćete je ispeći ili dinstati. Poenta je sledeća, to kokosovo ulje koje košta dva ili tri puta više od suncokretovog ulja će isto toliko duže trajati, ako ne i duže, a o zdravstvenim benefitima da i ne pričam. Svaka promjena u startu iziskuje veći trošak, da se ne lažemo, ali nakon prve trgovine vrlo lako se može desiti da u novčaniku ostane i koji euro više, a za pripremu, vjerovali ili ne, uglavnom treba manje vremena.



6. Kako se usvajaju zdrave navike?

Volja i odlučnost na prvom mjestu, a onda korak po korak, postepeno. Ako Vam je cilj da redukujete tjelesnu težinu, moj savjet je da makar dok se ne stekne navika, dok se ne disciplinujete, prosto ne kupujete namirnice poput slatkiša, grickalica, gaziranih sokova, mesnih preradjevina… Vremenom, iz
iskustva govorim, prestaćete da ih kupujete u potpunosti.
Dobro bi bilo I da pročitamo par tekstova o ishrani, pa da saznamo šta su to makro i mikro nutrijenti, kakve koristi od čega imamo i naspram toga i naših dnevnih aktivnosti pravimo neki plan. Za one koji rade ili jednostavno nemaju vremena da spremaju tri obroka, priprema obroka unaprijed je odlična opcija.
Ja lično kupujem namirnice za cijelu nedelju, a obroke planiram dan unaprijed i tu nema greške.



7. Koliko vremena dnevno je dovoljno da se izdvoji za početak promjene? 

Onoliko koliko nam prija, a ako želimo što prije da vidimo rezultate, četiri do pet puta nedeljno. Možda vam ovo neće imati smisla, ali gledajte to ovako: to je četiri ili pet treninga koji za početak sigurno neće biti visokog inteziteta. Kasnije, kada intezitet treninga postane veći, tri puta nededeljno sasvim je dovoljno za održavanje fizičke forme I kondicije. Bitno je krenuti, a na vama je da odredite da li je to tri, četiri ili više puta u toku nedelje. Ono što je bitno da znate da su
za rezultate jednako bitna tri faktora – trening, ishrana I kvalitetan odmor, poštujući sva tri faktora kroz par mjeseci bićete zadovoljni sa postignutim rezultatima, a sa njima dolazi I još veća volja I odlučnost da istrajete na svom putu do cilja I već tada počnete doživljavati fizičku aktivnost i izbalansiranu
ishranu kao sastavni dio vaše nedeljne rutine.



8. Kakvu ishranu preferiraš i preporučuješ?

Što više znaš, više eksperimentišeš, što više eksperimentišeš, shvatiš da je ipak onaj temelj, osnova zapravo i pravi način, dugotrajan i sa najboljim rezultatima, a to je: Što raznovrsnija ishrana! Jedite proteine za svaki obrok i ne preskačite obroke!!! Uključite užine. Užina neka vam bude svježe voće, crna čokolada, koštunjavi plodovi (ne previše, kalorični su). Što se tiče glavnih obroka, gledajte da budu na nekih četiri sata, a ugljene hidrate rasporedite oko treninga. Kad trenirate, jedite makar dva, tri sata prije treninga. Ako imate problema sa energijom na treninzima, voćka ili suvo voće pola sata prije treninga rješava problem. Doručak i večera obično budu slični obroci - jaja,
ćureća prsa, goveđi pršut, urda sir, palenta, tunjevina, ovsena kaša, povrće, dodatni izvori masti… Za ručak meso, na nedeljnom nivou makar dva puta crveno i gledajte da bude manje masno, riba i morski plodovi jednom do dva puta i ostalim danima piletina ili ćuretina i kao prilog uvijek imate nešto od složenih ugljenih hidrata, moj izvor obično bude bijela ili integralna riža i uz
svaki obrok obavezno svježe, grilovano ili bareno povrće.
Ovdje ću biti malo opširnija… Jako je bitno ne izgladnjivati se, i sami ste svjesni da sve što dobijete na brzinu ne daje dugoročne rezultate. Ako oslabite kilogram za nedelju dana, to je idealno, jer niste narušili metabolizam. Ako se desi da ste dobili na kilaži, a u obimu ste tanji, šta se tada desilo?
Opet ste smršali! Dobili ste mišićnu masu, izgubili masti, a kako je mišić teži od sala, vaga pokazuje jedno, a pantalone drugo. Strpljenje je ključno. Nisam za dijete jer upravo na taj način narušavate zdravlje, usporavamo metabolizam, taložimo masti, velika vjerovatnoća je da ćete pokupiti prvi virus koji naleti I sigurna sam da će nakon izgladnjivanja nastupiti period i prejedanja i umjesto 56 eto tebe na 66 kg za čas. Poznato? I meni (smijeh).



9. Da li je i koliko fizička aktivnost važna i presudna uz redukovanu ishranu a do ostvarivanja željenih rezultata?

Jedno bez drugog ne ide. Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana I vrijeme da se desi magija.



10. Koje su to namirnice od značaja za naš organizam kada krećemo sa promjenom ishrane?

Bitno je unositi sve što je potrebno organizmu za pravian razvoj i funkcionisanje. Mnogo je važnije istaći one namirnice koje treba izbjegavati što je više moguće a to je alkohol, bijelo brašno, mesne prerađevine, slatkiši, grickalice, gazirani sokovi.
Sa ili bez fizičke aktivnosti, hidratacija organizma jako je važna, pijte dosta tečnosti – ako nemate naviku, uvijek uz sebe imajte bočicu vode, popijte gutljaj dva s vremen na vrijeme i to je jedna vrsta treninga – da organizam počne sam da traži, daje inpulse I osjeti potrebu za vodom.
Preferirajte namirnice sa nižim glikogenskim indeksom – to su namirnice koje sporo otpuštaju šećere u krvi, tako da neće doći do naglog pada šećera i mi nećemo osjetiti ponovnu glad, makar ne u skorije vrijeme. Namirnice visokog glikogenskog ineksa najbolje je jesti oko treninga i te šećere organizam će iskoristiti za obnovu mišića i potrošene energije.



11. Da li sebi priuštiš dane kada jedeš šta god poželiš i da li je čuveni "cheet day" korisan kada se krene sa promjenama?

Sve manje… Jer ako mi se jede slatko, ja ću pojesti proteinsku čokoladicu, suvo ili svježe voće, spremiti neku slatku užinu i opet ću biti u kalorijskom deficitu–ili ću unijeti dovoljno namirnica da održim tjelesnu težinu. Bitno je i ovo da znate, ne postoji namirnica koja će vas udebljati, udebljaće vas količina.
Svakako, ako ste 6 dana vodile računa o ishrani, trenirale – dajte sebi oduška u nedelju i obradujte svoj organizam nekom kaloričnom poslasticom. Moj savjet je da narednih dan, dva smanjite unos ugljenih hidrata I taj “Cheat” obrok biće zaboravljen (smijeh).



12. Šta je ono što te najviše motiviše u trenucima kada te savlada umor i želja za nečim nezdravim?

Bacim pogled na fotografije gdje sam bila u formi, a ako jesam u
formi stamenispred ogledala i popričam sa sobom (smijeh). Zapitajte se da li je vrijedno, sjetim se svog cilja i već postignutih rezultata, a ako ni to ne uspije, pojedem to što mi
se jede, ali narednih par dana pripazim na ishranu i sve dođe na svoje mjesto. Ista je stvar i sa treninzima. Mi nismo mašine, ako tijelu treba odmor, poslušajte ga, ne mora ići sve po planu I programu.



13. Šta je ono što te žene sa kojima radiš najčešće pitanu i koje savjete najviše traže?

Kako brzo da smršam?
Nije moguće a da ne ostavi posledice. Požuri polako.
Da li mogu da preskočim večeru?
Nikako, pogotovo ako je to obrok posle treninga. Pravite kontra efekat, trošite mišić, gomilate masti.
Da li da koristim protein?
Da, ako želiš I ako smatraš da ne unosiš dovoljno proteina ili imaš intezivne treninge. To je dodatak ishrani koji u mnogome može pomoći i odličan je za pravljenje slatkih poslastica koje možete jesti bez griže savjesti. Ja koristim USN Pure Protein GF1 Low Carb, Proteini.




Hoće li me protein udebljati?
Dok god si u deficit protein te neće udebljati, niti bilo koja druga namirnica.
Hoću li dobiti mišiće od tegova?
Od tegova možeš izgubiti masti I oblikovati mišić
konstantan suficit u ishrani + trening – KONTINUIRANI TRENING, mišić se gradi godinama = veliki mišić
Intezivni treninzi + veliki deficit u ishrani = atrofiranje mišića, gomilanje masti kao posledica stresa I potrebe organizma da stvara zalihe kako bi pretrpio sledeće nalete izgladnjivanja
Uravnotežena ishrana + treninzi + odmor = lijepo oblikovano tijelo.
Kako da izgubim celulit?
Trening, ishrana, Odmor, dooosta tečnosti, manje soliti hranu, strpljenje.
Da li mogu raditi dva treninga u toku dana?
Nema potrebe, ali ako želite, jako je bitno iste ispratiti ishranom I obavezno odmoriti naredni dan, eventualno smanjiti intezitet treninga, kako tijelo ne bi ušlo u stanje preutreniranosti, što dovodi do nesanice I hroničnog umora.
Koliko puta nedeljno treba trenirati?
Po osjećaju, potrebi I u zavisnosti od vaše trenutne fizičke spreme I vaših ciljeva – 3 do 6 x nedeljno.
Cardio ili snaga?
Kombinacija svega I to je preporuka za svakog, bilo da ste početnik ili rekreativac u treningu.



14. Kako okolina i tvoja porodica reaguju na stil života koji njeguješ, a posebno jer si postala jako zapažena na instagramu koje su rekacije sugrađana jer ovo je ipak mali grad i mi uvijek sve prokomentarišemo?

Podrška porodice uvijek je bila prisutna i to je za mene jako važno, zato se trudim da ipak svoj angažman i aktivnost na društvenim mrežama bude uglavnom kada sam sama ili u nekim pauzama, posle treningaa, za vrijeme pripreme obroka jer ipak ne želim da porodica i prijatelji osjete moje odsustvo ili manjak pažnje. To je moj izbor i moja obaveza, samim tim i odgovornost da organizujem svoje vrijeme tako da svi budu zadovoljni.
Što se sugrađana tiče, do mene stižu riječi podrške, zahvalnosti i pohvale i dok god je tako, ja ću se truditi da unaprjeđujem sebe, svoje znanje i isto nesebično dijelim sa vama! To je poenta i smisao ove moje male misije.





15. Recept za brz i zdrav slatkiš?
Nadam se da ću ovim receptom prizvati i neke toplije dane.. (smijeh)

Sladoled– banana, kikiriki
3 kašike grčkog jogurta
1 banana
Šaka nesoljenog kikirikija
U blender, pa u zamrzivač sve sastojke izmiksati u blender, izliti u posudu, rastopiti red crne čočolade I preliti smjesu. Ostaviti najmanje sat vremena u zamrzivač I slatkiš je spreman.
Prijatno!



Razgovarala: Dragana Pribilović