06-12-2019

Medena voda: Blagodeti u čaši

Već i vrapci na grani znaju koliko je med blagotvoran i zdrav, a većina nas zna i stari "trik" za jak imunitet i bolje stanje organizma - dan treba započeti kašičicom meda. Ali, šta je sa dobrobitima medene vode, tačnije rečeno tople vode sa medom?

Medena voda: Blagodeti u čaši | Radio Televizija Budva

Ovaj napitak od davnina koristi se u negi ženske lepote, ali i kao preventiva i lijek za različita abnormalna stanja u organizmu. Lako unapređuje naš imunitet, liječi prehladu, bronhitis, oslabađa nas šlajma...

Medena voda ima još jednu prednost, koja ne zvuči nimalo divno, ali je zato fantastična za naše tijelo - rastvaraju se naslage fekalija na crijevima i počinje proces njihovog izbacivanja. Normalizuje se rad debelog crijeva, zapravo obnavlja se čitava crijevna mikroflora. Ova mješavina podstiče i probavu i poboljšava funkciju varenja, što direktno znači da se uz pomoć nje lakše i mršavi.

Takođe, voda sa medom povećava antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo organizma.

Zanimljivo je da se upotrebljava i za njegu kože - natopite pamučne tufere medenom vodom, pa time tretirajte lice i dekolte. Biće ovo bolje od svakog tonika - njeguje i čisti kožu, čineći je mekanom i svilenkastom, ali i elastičnije. Nakon upotrebe, kožu isperite mlakom vodom i nanesite kremu za lice. Medenom vodom možete i tretirati kosu pre pranja, i primijetićete koliko će lepršavija biti.


Kako se priprema medena voda?

U čaši obične, mlake vode sa česme (250 ml) dobro promiješati jednu kafenu kašičicu organskog meda.

Med u vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), što povećava njena ljekovita svojstva.

Kako se pije medena voda?

Medena voda se pije ujutru, čim se probudite i uveče prije spavanja. Neophodno je da je pijete uvijek svježe pripremljenu, a ne unaprijed.