01-02-2023

Medijska pismenost za osnovce – početak promotivne kampanje!

U Zavodu za školstvo održan okrugli sto na temu: „Implementacija izbornog predmeta Medijska pismenost u osnovnim školama“. Povod: upućivanje na značaj uvođenja ovog izbornog predmeta koji će učenici/ce od naredne školske godine moći da biraju u VII ili VIII ili IX razredu, a predavati svi nastavnici/ce sa završenom akreditovanom obukom Zavoda za školstvo.

Medijska pismenost za osnovce – početak promotivne kampanje! | Radio Televizija Budva

Foto: Zavod za školstvo

Ljiljana Ivanović, koordinatorka za medijsku pismenost u Zavodu za školstvo, pozdravila je prisutne govornike i goste i zahvalila direktorima škola, nastavnicima, kolegama iz Zavoda i drugih institucija, predstavnicima medija, što su prepoznali značaj ovog događaja.

Prisutne je pozdravila v. d. direktorice Zavoda za školstvo, Zoja Bojanić Lalović i istakla da institucija kojom rukovodi podržava sve pojedince i institucije koji žele da zajedničkim djelovanjem obrazovanje učinimo boljim. Naglasila ja da smo izloženi „poplavi manipulacija“ i da je za današnje generacije važno ne samo promišljeno čitanje i dijeljenje medijskih poruka, već vještine i znanje za njihovo kvalitetno kreiranje. Za korak naprijed ka medijski pismenim učenicima je potreban entuzijazam. Veliku zahvalnost treba iskazati entuzijastima, poput Miroslava Minića i Svetlane Jovetić Koprivica, koji ovu misiju već dugo sprovode među učenicima. Nadamo se da će ovim putem krenuti svi praktičari – u osnovnim i srednjim školama. Uvođenje izbornog predmeta za osnovce je važan iskorak u tom pravcu.

Govornici na okruglom stolu: Olivera Nikolić, direktorica Instituta za medije Crna Gora (institucija izdavač priručnika za nastavnike i nastavnice i inicijator uvođenja predmeta Medijska pismenost u osnovne škole), Elvira Salagić Ceković, rukovoditeljka Službe za odnose sa javnošću i opšte poslove u Agenciji za elektronske medije, profesorica medijske pismenosti i jedna od autorki programa za gimnazije Božena Jelušić, autorka i autor predmetnog programa i priručnika za nastavnike, Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić.

Autori, entuzijasti-praktičari Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić, poručili su najglasnije ono što je i zaključak svih prisutnih: „Medijsko opismenjavanje neophodno je onima čiji su stavovi, mišljenje i ideje još uvijek u procesu kreiranja. Moramo odgovorno pristupiti odgajanju mladih kako bismo računali da ‘svijet‘ ostavljamo u sigurnim rukama“.

Ovo je samo početak, kada je u pitanju uvođenje medijske pismenosti kao izbornog predmeta, a o svim aktivnostima na ovom polju informisaćemo u saradnji sa našim partnerima, Institutom za medije Crne Gore, Agencijom za elektronske medije i Ministarstvom prosvjete, i na kvalitetan način promovisati sve ono što smatramo da je važno, a što nam je i svima zajednički cilj.