13-11-2018

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju organizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa partnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje, održaće se 14. i 15. novembra u hotelu “Avala Resort&Villas“ u Budvi.

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima | Radio Televizija Budva

Interreg ADRION projekat “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – PORTODIMARE” ima za cilj dizajniranje i implementaciju Geoportala - trajno otvorene platforme koja omogućava pristup svim informacijama, podacima i alatkama koje su neophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranje obalnog i morskog područja u Jadransko-jonskom regionu.

"U projektu PORTODIMARE učestvuje 11 partnerskih institucija iz 6 zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je Regija Emilia Romagna iz Italije.

Imajući u vidu da Geoportal predstavlja konkretan doprinos za transnacionalnu saradnju u Jadaransko-jonskom regionu, PORTODIMARE međunarodna konferencija se organizuje kao doprinos aktivnostima jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko - jonski region (EUSAIR). PORTODIMARE će se održati i u sinergiji sa sastancima EUSAIR Tematskih radnih grupa TSG1 – Plavi rast i TSG3 – Kvalitet životne sredine, a koji će se prethodno održati od 13-14. novembra u Budvi", navodi se u saopštenju JPMD.

Iz ovog preduzeća ističu da su u okviru PORTODIMARE Međunarodne konferencije predviđene tri panel sesije u okviru kojih će pozvani eksperti iz oblasti integralnog upravljanja obalnim područjima i prostornog planiranja mora, predstavnici tematskih radnih grupa EUSAIR, te predstavnici međunarodnih i nacionalnih institucija uključenih u projekat PORTODIMARE diskutovati o instrumentima i rješenjima za postizanje održivosti životne sredine mora i obale.

"Poseban panel i poster sesija predviđeni su za predstavljanje Geoportala za podatke, informacije i alatke fokusirane na obalno i morsko područje Jadransko-Jonske regije kao glavnog rezultata PORTODIMARE projekta, dok će se u okviru treće sesije dati pregled dobrih primjera iz prakse i demonstarcionih projekata kroz čiju realizaciju će se testirati rješenja za implementaciju Geoportala", navodi se u saopštenju.

Učešće na Međunarodnoj konferenciji o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM) prijavilo je veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, te predstavnika državnih, regionalnih, evropskih i međunarodnih institucija.