25-06-2018

Međunarodni festival klapa u Perastu

Međunarodni festival klapa u Perastu, 17. po redu, pod nazivom "Peraški đardin klapske pjesme" biće održan u Perastu od 28. do 30. juna.

Međunarodni festival klapa u Perastu | Radio Televizija Budva

"Peraški đardin klapske pjesme" je naslov koji simbolički objedinjuje programe XVII Međunarodnog festivala klapa Perast 2018. U tom peraškom đardinu, već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo koje se grana i lista iz dubokih i puno starijih korijena kulturne baštine Perasta, Boke i Crne Gore, poručio je izvršni direktor Festivala Mikan Kovačević.



"Ako bi želio da istaknem posebnost XVII Festivala, to je prije svega pojava novih i mlađih klapa. Naime, nakon naših višegodišnjih inicijativa za formiranje dječjih klapa pri muzičkim školama, premijerno će nastupiti najmlađa klapa na ovim prostorima, Kotorski Gardelini, vrijedna dječica uzrasta 9-12 godina, koje, uz veliku posvećenost, vodi naša Kotoranka Nada Baldić. Njihov repertoarski izbor su upravo stari notni zapisi Ludvika Kube u obradi maestra Marija Katavića iz Sarajeva.

U Podgorici je takođe formirana nova, mješovita klapa Camerton, koja će takođe debitovati u Perastu u kategoriji Novih klapskih pjesama.

Ovo nas posebno raduje jer se time ispunjava dio misije Festivala u popularizaciji klapske pjesme” – kaže Kovačević.
Njegovanje kulturne baštine, uz a cappella pjevanje, po čemu smo, uz Festival klapa Omiš svrstani u najprestižnije festivale na ovim prostorima, ostaje temelj naših aktivnosti, pa tako i ovogodišnjih programa, poručuje on.

- 27. juna u Galeriji solidarnosti Kotor, predstavljamo knjigu LIJERICA DUBROVAČKOG KRAJA, autora Đorđa Begua, Kotoranina koji muzički djeluje u Dubrovniku. Ovaj izvrsni gudač je i jedan od rijetkih graditelja ovog tradicionalnog narodnog instrumenta, nekada poznatog i u Boki.

– 28. juna u Perastu svečano otvaramo festival, koncertom klapa KAŠE iz Dubrovnika, PRASKA iz Podstrane, PERUŽINI sa Paga, dobitnika najvrijednijih nagrada kultnog Festivala klapa u Omišu. U programu se osvrćemo i na našu KULTURNU BAŠTINU, kada će nas mladi glumci iz KFPZD potsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima kvarteta TALIA I VOLMOND najavljujemo brojne muzičke programe koji će se odigrati u Kotoru ovog ljeta. Uz čuvene klape iz Dalmacije, u koncertnom dijelu se pridružuju klape MARIS iz Kotora i klapa O’DIVE BELCANTO iz Berana. Obije klape su se posebno spremale na SEMINARIMA ZA CRNOGORSKE KLAPE prof. Jasminka Šetke, umjetinčkog direktora Festivala.

– 29. juna u Muzeju grada Perasta 11 sati promovišemo našu LIRICU Br.6. koja je posvećena djelu Maestra MARIA KATAVIĆA, našeg dugogodišnjeg saradnika i člana STRUČNOG ŽIRIJA . Mario Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici sui obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije ZLATE MARJANOVIĆ, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

– 29. juna u 21 sat počinju takmičarski koncerti. U kategoriji ŽENSKIH KLAPA, nastupa njih 10 ( 5 iz Hr. , 3 iz CG i 2 iz BiH) među njima najpoznatije PERUŽINI iz Paga, SKONTRADURA iz Dubrovnika, DIVA iz BiH, naše odlične klape MARIS iz Kotora, ALATA iz Podgorice i O’DIVE BELCANTO iz Berana.

-30. juna su na programu MUŠKE KLAPE I NOVE KLAPSKE PJESME. Nastupiće 7 muških klapa ( 4 iz Hrvatske po jedna iz BiH i Assa voce iz Crne Gore) . Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, PRASKA, PORAT sa Korčule, zatim VALDIBORA iz Rovinja, GRGA i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

– NOVE KLAPSKE PJESME, na temu Boka Kotorska –more i pomorstvo, donose nam čak 10 premijera u izvedbi 6 klapa iz CG, 2 iz Hrvatske i jedna iz BiH. Posebnost je da su za 7 pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore! Za njih smo obezbijedili posebnu novčanu nagradu kroz sponzorstvo Hotela CONTE u Perastu.

– Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević( Split) iakademik HAZU , pjesnik Jakša Fiamengo "Konačno, ovakvi programi i aktivnosti Međunarodnog festivalala klapa FK Perast, prepoznati od strane Opštine Kotor, Ministarstva kulture kao i pokrovitelja KotorArta, T.O. Kotor, Ministarstva turizma i brojnih prijatelja Festivala. Festival je dobio i prestižno priznanje WILD BEATY AWARD 2017. NTO Crne Gore u kategoriji festivala. Zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, ove godine Festival radi po planskim dokumentima, uz blagovremeno obezbijeđena sredstva za pokrivanje troškova, što je novi kvalitet na kojemu smo pokroviteljima, sponzorima i donatorima vrlo zahvalni.

U takvim uslovima, ulaznice za Festival se neće naplaćivati već sa izrazima dobrodošlice očekujemo brojne ljubitelje klapske pjesme” – kazao nam je Kovačević.

U zaključku ovog predstavljanja, nudimo odgovor na pitanje koje se ponekada čuje: koliko su naši klapski programi, a cappella pjevanje, naše insistiranje na kulturnoj baštini, izdavaštvo sa knjigom o Ludviku Kubi, koja je dragocjeni doprinos etnomuzikologiji Crne Gore, naših već 6 izadnja LIRICE, kroz preko 300 klapskih partitura po starim zapisima iz XIX vijeka , sada preko 350 bokeljskih pjesama i klapskih obrada crnogorskih pjesama, naše PRIČE O MORU …. Dakle, koliko je to sve atraktivno za javnost i publiku i zašto ne pravimo programski, umjetnički i marketinški kompromis sa narastujućim glamurom, novim pravcima i trkom za zaradu?

Naš odgovor su upravo Kotorski gardelini, Camerton iz Podgorice, O’Dive iz Berane, skoro 400 klapa koje smo dočekali u Perastu, vrhunski klapski autori i znalci i konačno – vjerna klapska publika, koji se nadahnjuju i izuzetno poštuju upravo ovime što radimo, poručio je izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa Mikan Kovačević.