28-06-2018

Večeras svečano otvaranje Međunarodnog festivala klapa Perast

Svečano otvaranje XVII Međunarodnog festivala klapa Perast zakazano je za večeras, u 21 sat na trgu ispred crkve Svetog Nikole, kada će nastupiti klapa Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, klape Maris iz Kotora i klapa O’Dive Belcanto iz Berana.

Večeras svečano otvaranje Međunarodnog festivala klapa Perast | Radio Televizija Budva

"Svečanim programom planiran je osvrt na našu kulturnu baštinu, kada će mladi glumci iz KFPZD potsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima kvarteta Talia i Volmond najavljuju se brojne muzičke programe koji će se odigrati u Kotoru ovog ljeta", naveli su iz PR službe Festivala klapa.

U petak 29. juna u Muzeju grada Perasta 11 sati promocija festivalske Lirice Br.6. koja je posvećena djelu Maestra Maria Katavića, dugogodišnjeg saradnika festivala i člana Stručnog žirija. Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici su i obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

Istog dana u večernjem programu od 21 sat počinju takmičarski koncerti. U kategoriji Ženskih klapa, nastupa njih 10 - pet iz Hrvastke, tri iz Crne Gore i dvije iz BiH, među njima najpoznatije Peružini iz Paga, Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz BiH, naše odlične klape Maris iz Kotora, Alata iz Podgorice i O’Dive Belcanto iz Berana.

Subota 30. juna, na programu su Muške klape i Nove klapske pjesme. Nastupiće 7 sedam muških klapa - četiri iz Hrvatske po jedna iz BiH i Assa voce iz Crne Gore. Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, Praska, Porat sa Korčule, zatim Valdibora iz Rovinja, Grga i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

Nove klapske pjesme, na temu Boka Kotorska, more i pomorstvo, donose čak 10 premijera u izvedbi šest klapa iz Crne Gore, dvije iz Hrvatske i jedne iz BiH.
Posebnost je da su za sedam pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore! Za njih smo obezbijedili posebnu novčanu nagradu kroz sponzorstvo Hotela Conte u Perastu.

Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević (Split) i akademik HAZU, pjesnik Jakša Fiamengo.

Ulaznice za Festival se neće naplaćivati.