26-11-2020

Merkel pozvala građane na strpljenje zbog produženja mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas građane da ostanu strpljivi zbog ograničenja koja su na snazi radi usporavanja širenja korona virusa, ocijenivši da će sa vakcinama stići i "svjetlost na kraju tunela".


Foto: Reuters

U govoru u nemačkom parlamentu, Bundestagu, dan posle dogovora s guvernerima saveznih država da se mere ograničenja produže najmanje do 20. decembra, Merkel je rekla da je to nužno da bi se osiguralo da bolnice ne budu preopterećene.

"U borbi protiv pandemije se ne radi o zdravlju ili ekonomiji, zdravlju ili obrazovanju, zdravlju ili kulturi, zdravstvenim ili socijalnim kontaktima, već o svim tim stvarima zajedno" rekla je ona.

Nemačka je 2. novembra zabranila rad ugostiteljskim objektima, kulturnim ustanovama i teretanama, dok su škole, prodavnice i frizerski saloni otvoreni.

Te mere je trebalo da budu na snazi četiri nedelje, ali su se nemačka kancelarka i guverneri sinoć dogovorili da se produže do 20. decembra. Cilj je da broj novozaraženih u svakom regionu zemlje na nedeljnom nivou bude ispod 50 na 100.000 stanovnika, a sada ih je po 140.

Broj umrlih od posljedica korona virusa u Njemačkoj danas se popeo na više od 15.000, a broj zaraženih skoro milion, pokazuju podaci Instituta Robert Koh, državnog instituta za kontrolu bolesti.

Njemačka koja ima 83 miliona stanovnika, zahvaljujući relativno dobroj reakciji na pandemiju u prvoj fazi i dalje ima nižu stopu smrtnosti od nekoliko drugih evropskih zemalja.

Vlada je juče dalje ograničila privatne skupove, zatražila otkazivanje tradicionalnih novogodišnjih vatrometa, zabranila neke priredbe, proširila obavezno korišćenje maski i ograničila dopušten broj kupaca u većim prodavnicama.

Vlada planira 17 milijardi eura dodatne pomoći preduzetnicima pogođenim mjerama, pored 15 milijardi koje su u novembru dobili.

Merkel je rekla da građani imaju razloga da budu optimistični zbog vakcina koje će vjerovatno biti odobrene prije Božića.

"Vakcine neće odmah riješiti problem, ali su svjetlo na kraju tunela", rekla je ona pred poslanicima.


(RFE)