17-02-2023

Morsko dobro može da upravlja trajektnom linijom

Vlada je danas na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama odredbi Statuta Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. U pitanju je odluka kojom se, kako je rečeno Portalu RTCG, omogućava Morskom dobru da upravlja trajektnom linijom.


Foto: Arhiva

"Uskladili smo Statut i sada je moguće obavljanje djelatnosti trajektne linije", kazali su nam iz Morskog dobra.

Kako su saopštili iz Vlade, u pitanju je Odluka broj 0203-1074/6 od 15.februara 2023. godine, koju je Upravni odbor Javnog preduzeća donio na 34. elektronskoj sjednici održanoj tog dana.

U Statutu se navodi da se, pored pretežne djelatnosti preduzeća koja se odnosi na upravljanje nekretninama uz naknadu, Morsko dobro može baviti pomorskim i priobalnim prevozom putnika, kao i prevozom putnika unutrašnjim plovnim putevima, javlja MINA.

Iz Morskog dobra su ranije najavili da će izmijeniti statut kako bi to preduzeće moglo da se bavi i pomorskim transportom.

Vlada je ranije stavila van snage Vladin zaključak iz juna 2019. i pokrenula postupak za dodjelu koncesije za prevoz trajektom na relaciji Kamenari-Lepetane. Premijer Dritan Abazović tada je rekao da u papirima trajektne linije Kamenari-Lepetani nema, te da Morsko dobro upravlja samo pristaništima.
"
Moguće da ćemo doći u situaciju otežanog prevoza, ali očekujem da dođu sa strane trajekti koje ćemo možda kupiti. Ne može pristanište za 200 hiljada da donosi prihode od nekoliko miliona", rekao je Abazović.

Trajektnu liniju Kamenari – Lepetane je prethodnih 19 godina održavala kompanija Pomorski saobraćaj.

Pomorskom saobraćaju rok do utorka, Morsko dobro već pregovara sa ponuđačima

Rukovodstvo Javnog preduzeća (JP) Morsko dobro uputiće zvanični zahtjev kompaniji Pomorski saobraćaj da se do utorka izjasni o preuzimanju trajektne linije Kamenari-Lepetane. Uz taj zahtjev, Pomorskom saobraćaju biće dostavljen i raskidni akt na osnovu zaključka Vlade da državi vrati trajektnu liniju.

Izvor: RTCG