12-04-2018

Morsko dobro sanira oštećenu obalnu infrastrukturu

Sanacija oštećenih objekata obalne infrastruktrure nije u potpunosti završena, ali su u Morskom dobru napravili prioritete onoga što je neophodno sanirati, a što je bilo najviše ugorženo, kazala je PR ovog preduzeća Ivana Lazović.

Morsko dobro sanira oštećenu obalnu infrastrukturu | Radio Televizija Budva

Ona je navela će na osnovu Ugovora o sanacijama uskoro biti dogovoreni i konkretni radovi, a neki su već počtkom aprila i započeti.

Sanacija oštećenja na obali će se vršiti na tri nivoa.

U prvom nivou sanaciju će vršiti JP Morsko dobro, a to podrazumijeva ponte, pritaništa, privezišta, djelove šetlišta, zaštitne ograde koje imamo na Mogrenu, pješačke staze u zoni Morskog dopbra...

Za drugi nivo je zaduženo lokalno komunalno preduzeće, koje je obavezno da održava i izvrši sanaciju ukoliko dođe do oštećenja bujičnih potoka i hortikulture, javne rasvjete i mobilijara.

U okviru trećeg nivoa za sanaciju su zaduženi zakupci privremenih objekata, odnosno lokacija na kojima je dozvoljeno postavljanje privremenih objkata. Dužni su da o tim postavljenim objektima vode računa i vrše sanaciju na njima.

"Objekti gdje imamo dugoročne ugovore, ili uslovno rečeno ugovore trajnog karaktera, gdje je bilo riječi o izgradnji objekata ili nekih pratećih sadržaja, u smislu bazena, pristaništa, a koji su dati pod koncesiju trebali bi da imaju osiguranja kod odgovarajućih licenciranih osiguravajućih društava za ovakve slučajeve", navela je Lazović.

Ona je još jedonom apelovala na zakupce i nadležne lokalne komunalne službe da pristupe čišćenju i uređenju zona morskog dobra, kako bi spremno dočekali goste, koji već u predsezonskom periodu posjećuju našu obalu.

Trenutno su u toku intezivni radovi na rekonstrukciji tzv. "Zaječarskog” mula u Baošićima, demontaža oštećenih djelova samog mula i postavljanje oplate kako bi se izvršilo betoniranje ivičnih zidova pristaništa”, saopšteno je iz Morskog dobra.



Nastavak radova na rekonstukciji oštećenih pristaništa počinje već od naredne sedmice, i to na pristaništu u Žanjicu u vrijednosti 44.288,24 eura, pristaništu i mandraću u Baošićima u vrijednosti 9.362,13, potom pristaništu i lokalnom mandraću u Kumboru u vrijednosti 14. 734,75 eura, a u planu je i sanacija mula “Bazdanj” na Obali Đuraševića u Tivtu i pristaništa Muo u Kotoru.

Javno preduzeće je prethodno za svaki objekat obalne infrastrukture naručilo izradu Elaborata iz kojih se jasno vide oštećena i smjernice za njihovu kvalitenu sanaciju. Paralelno sa ovim radovima Javno preduzeće kreće sa hitnim sanacijama potpornih zidova, oštećenja na šetalištima i stazama duž cijelog primorja, a potom i prihranjivanju pješčanih plaža, kako bi na vrijeme i spremno dočekali novu ljetnju sezonu.