18-05-2022

Nafta najskuplja u posljednjih sedam sedmica

Cijene nafte na međunarodnim tržištima najviše su u posljednjih sedam sedmica, pod uticajem napora Evropske unije (EU) za uvođenje zabrane uvoza iz Rusije i očekivanja veće potražnje nakon ublažavanja kineskih mjera zaključavanja vezanih za koronavirus.


Foto: Mina

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 1,26 USD na 115,5 USD. U Njujorku je povećana 1,17 USD na 115,37 USD, prenosi Hrportfolio.

Ministri spoljnih poslova EU u ponedjeljak nijesu uspjeli da uvjere Mađarsku da skine veto na predloženi embargo na uvoz nafte iz Rusije.

No, neki diplomati smatraju da bi na samitu od 30. do 31. maja mogla biti dogovorena postupna zabrana uvoza ruske nafte.

Cijene podržava i nada u oporavak potražnje zbog ublažavanja mjera zaključavanja u Kini, ali i rastuće geopolitičke napetosti između EU i Rusije zbog švedskog i finskog pristupanja NATO-u.

Podršku cijeni donijele su i brojke koje pokazuju da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnerski proizvođači, među kojima je Rusija, u aprilu proizvele daleko manje od količina iz sporazuma za postupno ublažavanje rekordnih rezova proizvodnje tokom pandemije 2020. godine.

Tu je i mogući dalji pad zaliha goriva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Očekuje se da će sedmični izvještaji o zalihama pokazati rast zaliha sirove nafte i pad zaliha derivata i benzina.

OPEC je objavio da je u ponedjeljak cijena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 113,07 USD, što znači da je bila 70 centi veća u odnosu na prethodni radni dan.

(Mina)