28-03-2024

Najplavlje plaže Mediterana: Crna Gora se ističe na listi svjetskih bisera

U svijetu prepunom čudesnih plaža, Crna Gora se izdvaja sa svojim bisernim obalama koje plijene svojom ljepotom. Dok mnogi istražuju destinacije za ljetnji odmor, istraživači su otkrili da se neke sa najplavljom bojom mora nalaze upravo na Budvanskoj rivijeri.


Miločer, Foto: Portal RTV Budva

Stručnjaci za putovanja na platformi za rezervaciju luksuznih vila CV Villas sproveli su analizu kako bi identifikovali plaže sa najintenzivnijom nijansom plave.

Njihova istraživanja otkrila su da se među najplavljim plažama nalaze plaža Ploče u Crnoj Gori, koja zauzima 13. mjesto, dok se plaža Miločer nalazi na 27. poziciji.


Ploče, Foto: plazaploce.com

Nadmašivši svjetski poznate komade obale ispostavilo se da Pasqyra tj. Mirror Beach u Albaniji ima najplavlju vodu na svijetu. Nalazi se nedaleko od Ksamila što je popularno turističko odredište turista regiona, prenosi klix.ba

Grčka je dominirala na listi, gdje je pet od deset najboljih plaža upravo iz ove zemlje. Ipak, sa toliko prekrasnih ostrva i obala ovakav rezultat nije iznenađenje.

Plaže širom Evrope zauzele su svih deset najboljih mjesta i 26 od 30 najboljih. Među 30 najboljih su i destinacije u Bugarskoj, Francuskoj, Crnoj Gori i Škotskoj.

Lista od deset plaža s najplavljom bojom mora:

Pasqyra plaža (Mirror Beach), Albanija

Paralia Mpouka (Long Beach), Grčka

Kassiopi, Grčka

Plage de la Vernette, Francuska

Plaža Voulisma, Grčka

Plaža Foki, Grčka

Praia do Carvalho, Portugalija

Omprogialos, Grčka

Plaža Los Lances, Španija