21-04-2020

Nakon koronavirusa slijedi klimatska kriza

Podgorica, (MINA) - U svijetu nakon epidemije koronavirusa slijedi klimatska kriza, a klimatske promjene najviše će se osjetiti u nerazvijenim zemljama i onima koje su u razvoju, upozorili su iz ekološkog pokreta Ozon.

Iz ekološkog pokreta Ozon, povodom oblježavanja Dana planete Zemlje, koji ove godine podstiče na klimatsku akciju, kazali su da slijedi stresni period.

„Slijedi period kada će najveće svjetske ekonomije u želji da nadoknade izgubljeno tokom pandemije dodatno podcijeniti upozorenja u vezi potencijalnih razmjera posledica klimatskih promjena na prirodu, što će se najviše osjetiti u nerazvijenim zemljama i onima u razvoju“, naveli su iz Ozona.

Iz Ozona su rekli da je civilizacija nespremna da se ujedini oko globalnih prijetnji.

„Smatramo, da se u krugovima koji donose najvažnije odluke na svijetu, problematika klimatskih promjena ne shvata dovoljno ozbiljno, da ne pričamo o Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana", kazali su iz Ozona.

Kako su naveli, bez obzira na razne međunarodne sporazume, zakone, direktive i dalje nema dovoljno indikatora koji bi pokazali da postoji namjera da se nešto konkretno i efikasno uradi u praski.

Iz Ozona su kazali da prema podacima Nacionalne uprave za okean i atmosferu, prosječna temperatura kopnene i morske površine koja je u prosjeku bila u 20. vijeku u januaru ove godine premašena je za 1,14 stepeni.

Kako su rekli, najveći porast temperature u svijetu zabilježen u istočnim regijama Rusije, Skandinaviji, Kanade, gdje je temperatura u januaru bila pet stepeni iznad prosjeka.

Oni su pozvali na zajedništvo, solidarnost i odgovornost.

"Ukoliko shvatamo ozbiljnost trenutka i činjenicu da se sa klimatskim promjenama možemo izboriti jedino ukoliko shvatimo da nam je planeta Zemlja dom i da smo već u izolaciji i karantinu”, kazali su iz Ozona.




Izvvor: Mina