28-09-2020

NKT: Od danas nove mjere u više opština

Od danas u više opština počne primjena novih restriktivnih mjera zavisno od epidemiološke situacije.

NKT: Od danas nove mjere u više opština | Radio Televizija Budva

Od danas u više opština počne primjena novih restriktivnih mjera zavisno od epidemiološke situacije.


U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa manja od 400 nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, kao i ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega budu najviše dvije osobe.

“Takođe se uvodi obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, kaže se u saopštenju.

U opštinama u kojima je 14-o dnevna stopa između 800 i 1.199 uz važeće mjere, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ.

“Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, dodaje se u saopštenje.

Iz Vlade su naveli da se u opštinama gdje je stopa veća od 1,2 hiljade uz važeće mjere, zabranjuje izlazak iz objekta stanovanja od 22 sata do pet sati, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere.

“Takođe se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ, kao i posjete po kućama osoba koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Iz Vlade su pojasnili da stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu jednom sedmično, subotom prije podne.

“Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom od ponoći”, kaže se u saopštenju.Dodaje se da se odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa, dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

NKT je, razmatrajući epidemiološku situaciju i uslove za predstojeći početak školske godine, zadužilo Ministarstvo prosvjete da intenzivira aktivnosti i da do ponedjeljka sagleda i utvrdi sve relevantne parametre i podrobno informiše javnost o svim aspektima početka školske godine.

“Nadležni inspekcijski organi, prije svega Sanitarno-zdravstvena inspekcija, zaduženi su da do početka školske godine izvrše nadzor ispunjenosti uslova za redovno pohađanje nastave u kontekstu poštovanja epidemioloških mjera”, kaže se u saopštenju.

NKT je, sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa među djecom i đacima, odlučilo da izmijeni odgovarajuću naredbu tako da obaveza nošenja zaštitnih maski važi za djecu stariju od pet godina.