21-07-2020

Otkriveno šest tipova koronavirusa

Prema riječima stručnjaka korona virus se pojavljuje u šest različitih verzija. Nova otkrića, kako autorka studije Kler Stvis iz sa King's College London navodi pomoći će u daljoj praksi i prilikom drugog talasa epidemije.

Otkriveno šest tipova koronavirusa | Radio Televizija Budva

Ilustracija (foto: Beta/AP) Ilustracija (foto: Beta/AP)
Studija je ustanovila kojim pacijentima će biti potrebna hospitalizacija na samom početku detektovanja bolesti ili respirator. Rano uočavanje rizika će pomoći da se spasu ljudski životi.

Više od 45.000 ljudi preminuo je u Velikoj Britaniji od posljedica infekcije koronavirusom i najnovija studija daje uvid kako da se ljekari ophode prema pacijentima u budućnosti.

Naučnici kažu da su pacijentim iz dosadašnje prakse, razvili čitav spektar simptoma - od glavobolje, bolova u mišićima, malaksalosti i osjećaja nesigurnosti i konfuzije. Istraživanje je pokazalo da se koronavirus pojavljuje u šest različitih formi, prenosi Blic.

Kao grip, ali bez temperature

Zaraženi u ovoj grupi imaju glavobolju, gubitak čula mirisa i ukusa, bol u mišićima, kašalj, crveno grlo, bol u grudima, ali bez temperature.

Kao grip, ali sa temperaturom

Pacijenti u ovoj grupi imaju iste simptome kao iz prethodne uz temperaturu i gubitak apetita.

Gastrointerološki virus

Pacijenti u ovoj grupi imaće simptome kao što su glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, gubitak apetita, dijareju, crveno grlo, bol u grudima, bez kašljanja.

Teže oboljenje nivo 1 - slabost

Pored glavobolje, gubitka čula i mirisa, problema sa apetitom, dijareje, crvenog grla, prisutan je simptom bola u grudima, bez kašlja.

Teže oboljenje nivo 2 - konfuzija

Isti simptomi kao i u ranijim grupama, praćeni slabošću, nesvjesticom, bolom u mišićima i osjećajem konfuzije.

Teže oboljenje nivo 3 - problemi u abdomenu i respiratorni problemi

U najtežem obliku pored svih navedenih simptoma pojavljuje se i kratak dah, jak bol u abdomenu, visoka temperatura i intezivan kašalj.

Naučnici kažu da je glavobolja jedan od dominatnijih simptoma kovida-19 u posljednjim istraživanjima. Između ostalog King's Collage navodi da se pojavljuje i osip na koži kao jedan od dominatnijih simptoma infekcije.