24-10-2018

Nova zgrada otežava život stanarima u Veljim Vinogradima

Na poziv gledalaca zbog nove zgrade koja se gradi na nekadašnjem parkingu, zbog čega u slučaju potebe za Hitnom pomoći ili Vatrogasnom službom ne postoji mogućnosti prilaza, ekipa TV Budva je izašala na teren. Iako investitor posjeduje građevinsku dozvolu i sva odobrenja od državnog Glavnog arhitekte, stanari stambene zgrade u Veljim Vinogradima, broj 23. nalaze se u bezizlaznoj situaciji.

Nova zgrada otežava život stanarima u Veljim Vinogradima | Radio Televizija Budva

Otvaranjem građevinske sezone u Budvi, zgrade niču kao pečurke poslije kiše. Ništa neuobičajeno za građane, no da ponekad stvari izmaknu kontroli, svjedoče stanari zgrade u ulici Velji Vinogradi, koji su zatečeni novonastalom situacijom.

Dojučerašnji parking ispred njihove zgrade pretvoren je u gradilište, pa je na površini od preko 200 kvadrata planiran apartmanski kompleks, tik uz njihovu zgradu. Stanari su u nevjerici, ugrožena su ima prava kako kažu, a u toku je prikupljanje peticije da se obustavi gradnja na ovoj katastarskoj parceli.

Prema riječima upravnika stare zgrade, Miroslava Pašajlića za pet metara su pomakli granicu urbanističke parcele i svi urbanistički parametri su obezvrijeđeni.

"Sakupljamo papire da se spriječi gradnja. Oni su uništili zgradi pristup, ne može niko prići, ni kola Hitne pomoći, policije. Invalidi se ne mogu kretati. Očekujem da će se ovo pitanje riješiti jer svaka zgrada mora imati pristup, u krajnjem slučaju osjećamo se ugroženo", kazao je Pašajlić.

Uprkos tvrdnjama investitora da ima građevinsku dozvolu za početak radova, stanari stare zgrade ne mogu da prihvate činjenicu da će nastaviti da žive kao u getou.

"Sa ovim objektom koji nije udaljen tri metra od fasade, krše se urbanistička pravila. Nisu mi odgovorili iz katastra Budve kad sam im ukazala na grešku. Očekujem odgovore od nadležnih. Ovo je bila jedna urbanistička parcela i nije nas niko obavjestio da je podijeljena na dva dijela", naglasila je stanarka Branka Pašajlić.

Redakcija je pokušala da dođe i do druge strane priče, investitora Džemala Murića ali svi pokušaji da se dobije su bili bezuspješni. Sa druge strane stanari ove zgrade su spremni svojim životima su da odbrane svoju zgradu.