31-03-2021

Nove mjere: Od sjutra ugostiteljski objekti rade i u Budvi

Od sjutra se dozvoljava, u cjelosti, regularan rad ugostiteljskim objektima u Budvi. Radno vrijeme je do 21 čas. Policijski čas trajaće od 22 do 5 sati ujutru. To su neke od mjera koje su predstavljene danas, a koje će važiti do 9. aprila.


Ilustracija, Foto: Pixabay/howardm1610


Na konferenciji su govorili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Martin Ćalasan.

Nove mjere koje će važiti od 1. do 9. aprila:

-Policijski čas od 22h do 5h ujutru;

-Radno vrijeme maloj privredi se produžava umjesto do 20 sad je do 21;

-Otvaraju se bašte ugostiteljskih objekata u Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Ulcinju i na Cetinju. Radiće do 21 h, za jednim stolom u bašti dva gosta da sjede, razmak između stolova metar i po;

-Muzika nije dozvoljena i ova dozvola rada se odnosi na one bašte koje nisu zastakljene, koje su na otvorenom gdje imamo normalnu cirkulaciju vazduha;

-Rad ugostiteljskih objekata se dozvoljava u Budvi i Tivtu, do 21 sat rade;

-Tržni centri ostaju zatvoreni;

-Nikšić i Šavnik i dalje ostaju zaključani. U ostalim opštinama mjere ostaju nepromijenjene kao i uslovi za ulazak u Crnu Goru;

Zabrane međugradskog saobraćaja ostaju na snazi.

Borovinić Bojović je navela da je 66,7 odsto popunjenost bolničkih kapaciteta u CG. ''Svi smo svjedoci da je ukupan broj zaraženih u padu i ukupan skor je 6.549 na datum 28.03, kazala je ona.

Nismo namjenski smanjivali broj testiranih

Nismo namjenski smanjivali broj testiranih na dnevnom nivou nego je broj onih koji su imali simptome bio manji na dnevnom nivou, demantovala je ministarka zdravlja demantujući pisanja pojedinih medija.

''Što se tiče testiranja trudili smo se da broj testiranih bude uvijek veliki, i da imamo testova kako bi obezbijedili veliko i kontinuirano testiranje. Testova imamo dovoljno i svi koji imaju simptome biće testirani na dan kada se prijave simptomi'', kazala je ona.

''Po posljednjoj analizi Džon Hopkins instituta uspješnost liječenja u CG veća nego u nekim razvijenim zemljama širom svijeta. Stopa umrlih je 1,4 %. Poređenja radi zemlje razvijenije od nas imaju veću stopu, dodala je ona Borovinić Bojović.

"Borba je neprestana, i dalje traje", poručuje ona.

"Moramo zajednički shvatiti ulogu svakog pojedinca u ovoj epidemiji. Apelijem da se prijave građani za vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je svaka vakcina na raspolaganju u CG sigurna, efikasna, bezbjedna, kvalitetna...", navela je ministarka zdravlja.


Portal RTV Budva/FOS Media