03-09-2023

Novog ministra čekaju zahtjevi nastavnika oročeni do Nove godine

I Sindikat i Udruženje zahtijevaju, između ostalog, da se zapošljavanje u školama oslobodi političkog uticaja, kao i plaćen prevoz za nastavnike koji zbog posla moraju da putuju


Foto: Vlada Crne Gore

Nezadovoljni nastavnici u crnogorskim školama, koji traže izmjene zakona i podzakonskih akata u cilju poboljšanja njihovog materijalnog položaja i uslova rada, protestovali su danas u 10 časova ispred Ministarstva prosvjete, dok će Sindikat prosvjete 4. septembra organizovati štrajk upozorenja u obrazovnim ustanovama. Prosvjetari poručuju da dosadašnji razgovori sa resornim ministrom Miomirom Vojinovićem nijesu dali rezultate, pa će njihovi zahtjevi sačekati njegovog nasljednika nakon formiranja Vlade. Oni, između ostalog, zahtijevaju da se zapošljavanje u prosvjeti oslobodi političkog uticaja.

Današnji protest organizuje Udruženje "Prosvjetni putnici", a njihov osnovni zahtjev tiče se vraćanje prava za isplatu troškova prevoza za nastavnike, koje je ukinuto 2005.godine, kada je izbrisan član 16 u tadašnjem Granskom kolektivnom ugovoru (GKO).

Magovčević: Jedini u regionu nemamo pravo na plaćen prevoz

Po riječima predsjednika Udruženja "Prosvjetni putnik" Mitra Magovčevića, blizu hiljadu nastavnika prinuđeno je da putuje do radnog mjesta o sopstvenom trošku. Upitan koliko iznose ti troškovi na mjesečnom nivou, on kaže da se kreću od 100 do 250 eura, što zavisi od organizacije svakog pojedinca, jer su troškovi prevoza manji ukoliko se dijele.

– Od zemalja u regionu jedino prosvjetari u Crnoj Gori nemaju plaćen prevoz, i to od 2005. godine – ističe Magovčević.

On je dodao da je njihovo udruženje ranije tražilo i rješavanje problema autobuskih stajališta jer je više njih ukinuto u glavnom gradu, zbog čega nastavnici gube vrijeme i novac. Iz istog razloga, kako je istakao, dodatni problem su i željeznička stajališta.

U Sindikatu prosvjete, koji takođe traži rješavanje problema troškova prevoza za prosvjetne radnike, kazali su za "Dan" da imaju više zahtjeva, a rok za njihovo ispunjavanje je do kraja decembra ove godine. Štrajk upozorenja organizovaće prvog dana predstojeće školske godine, na početku ili između smjena, u ukupnom trajanju od jednog sata.

Po riječima predsjednika Sindikata prosvjete Radomira Božovića, štrajk upozorenja biće mirno okupljanje zaposlenih na radnom mjestu. Inače, prosvjetari nemaju pravo na prekid rada zbog štrajka.

– Od Vlade zahtijevamo da kroz izmjene zakona i podzakonskih akata omogući da se vrati ugled obrazovnog sistema i dostojanstven status prosvjetnog radnika, da se obezbijedi zaštita zaposlenih od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, da se izmjenama Zakona o štrajku omogući zaposlenima u prosvjeti ustavno pravo na štrajk, da se riješi problem troškova prevoza zaposlenih u prosvjeti, da se zapošljavanje u prosvjeti oslobodi uticaja politike tako što će se vratiti kriterijumi prilikom zapošljavanja. Tražimo i da se donesu hitne, kratkoročne mjere i da započne rad na dugoročnoj strategiji za rješavanje problema deficita nastavnika u obrazovanju i da se uspostavi mehanizam za kontinuirani socijalni dijalog – kazao nam je juče Božović.

Razgovor bez rezultata

Magovčević kaže da su do sada imali jedan razgovor u Ministarstvu prosvjete povodom zahtjeva da im se plaća prevoz.

– Primio nas je direktor Direktorata za srednje obrazovanje Slobodan Savović. Razgovor nije dao nikakav rezultat – rekao je Magovčević.

On je dodao da razgovori sa predstavnicima resornog ministarstva na temu većeg dijela njihovih zahtjeva nisu dali rezultate.

– Sindikat prosvjete je poslednjih godinu dana slao zahtjeve Ministarstvu prosvjete kako bi počeli pregovori o utvrđivanju minimuma procesa rada, ali na naše zahtjeve nije bilo odgovora – ističe Božović.

Kako je saopštio, rok za ispunjavanje njihovih zahtjeva je 31.12. 2023. godine, a ukoliko do toga ne dođe, Sindikat prosvjete će na svojim organima odlučiti o daljem djelovanju.

Upitan o visini plata nastavnika, on je kazao da je prosječna zarada 820 eura, dok raspon zarada zavisi od radnog mjesta zaposlenog, nivoa obrazovanja potrebnog za odredđeno radno mjesto i dodataka na zaradu.

Predsjednik Udruženja "Prosvjetni putnici" Mitar Magovčević kazao je za "Dan" pred današnji protest ispred resornog ministarstva da je njihov osnovni zahtjev vraćanje člana GKU koji je izbrisan 2005. godine, a na osnovu kojeg su imali pravo na plaćene troškove prevoza. On ističe da je taj ugovor potpisao bivši ministar prosvjete Slobodan Backović, a da im to pravo u novom GKU 2022. godine nije vratio aktuelni ministar Miomir Vojinović, iako je na početku mandata obećavao da će mu to biti prioritet.

– Takođe, zahtijevamo rješavanje problema političkog zapošljavanja i uvođenje jasnih kriterijuma za premještanje nastavnika – rekao nam je Magovčević.



(Dan)