22-04-2021

NVO Eko centar Budva: Odgovor za Planetu je u našim rukama

Međunarodni Dan planete Zemlje koji se obilježava u čitavom svijetu u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i spriječavanja negativnih posledica po životnu sredinu.

NVO Eko centar Budva: Odgovor za Planetu je u našim rukama | Radio Televizija Budva

Prvi put je Dan planete Zemlje obilježen 22. aprila 1970. godine. Tog dana je 20 miliona Amerikanaca protestvovalo skrećući pažnju na zagađenje životne sredine i navodeći potrebu za zdravim i samoodrživim okruženjem.

Mnogi su razmišljanja kako uloga pojedinca u ovakvim situacijama, brizi o očuvanju životne sredine, je beznačajna. Uloga pojedinca je krucijalna. Najvažnije je razviti svijest o racionalnoj potrošnji, svega onoga što stvara mnogo smeća. Mudro ponašanje može pomoći da se to promijeni, evo nekoliko prijedloga:

* Svojim racionalnim ponašanjem podstaknite djecu, svoju porodicu
i prijatelje oko sebe da vam se pridruže;

* Plastične kese zamijenite cegerima;

* Razmiljajte o svemu što se kod nas može poslati na reciklažu: limenka, platika –Pet ambalaža, karton, zeleni otpad;

* Ono što biste stavili na otpad, možda nekome možete pokloniti;
Zasadite makar jedno drvo godišnje;

* Pridružite se akcijama čišćena, naucimo naš djecu kako se treba ponašati;

* Ozelenite vaše balkone u gradu….

Odgovor za Planetu je u našim rukama, svih nas. I odgovornost za budućnost naše djece je na nama. U kakvom će okruženju, svijetu, živjeti odlučujemo mi svakog dana, svako od nas.

“Odazvali smo se akciji obilježavanja Dana planete Zemlje, u organizaciji Turističe organizacije Budve, zajedno sa ostalim partnerima: JP za upravljanje morskim dobrom, DOO” Komunalno” Budva, srednjoškolci Budve, Ugostitelji Budve. Pred oplemenjivanja zelenih površina, 24. aprila naši će aktivisti učestvovati u čišnjenju Slovenske plaže, skupljati odbačene liemenke, kao i one što je more izbacilo, pomoći u sakupljanju Pet amabalaže, kartona I papira duž cijele plaže”, saopšteno je iz ove NVO.

NVO “EKO CENTAR BUDVA” na današnji datum iznova pokreće inicijativu na Budvanskoj rivijeri sakupljanja limenki, kako bi iznova ohrabrili korisnike ove amlaže na sakupljanje, sortiranje ove amalaže koja se može beskonačan broj puta reciklirati a da ne izgubi na kvalitetu. U saradnji sa Recan organizacijom iz Beograda, od 2013. Godine Projekat “Svaka limenka se računa” se sprovodi u Crnoj Gori.

Program “Svaka limenka se računa” je partnerstvo između proizvođača limenki, proizvođača pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da Vas ohrabre da reciklirate više. Kampanja “Svaka limenka se računa” koja je pokrenuta u Engleskoj, sporovodi se i u Irskoj, Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Škotskoj i Grčkoj, Crnoj Gori.

Limenka se može se reciklirati beskonačan broj puta a da ne izgubi na kvalitetu. Limenka može biti ponovo na policama u radnjama već za 60 dana. Proces reciklaže traje samo 60
dana

• Limenka se pravi preradom rudnika boksita
• Od 500 recikliranih limenki može se napraviti jedan bicikl
• energija koja se sačuva recikliranjem 4 aluminijumske limenke za piće će pokretati mašinu za pranje veša 1 sat.