27-05-2022

O pedesetogodišnjem staralaštvu novinara Sava Gregovića

U organizaciji NIP Art Press iz Budve, u press centru budvanskog hotela Tre Kanne, sinoć je održano književno veče novinara i pisca Sava Gregovića iz Budve, povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i 50 godina stvaralaštva ovog poznatog novinara i pisca.



Veče je ogranizovano, povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori i 50 godina stvaralaštva Sava Gregovića.

Govoreći o plodnoj karijeri svoga kolege, novinar i publicista Ranko Ravićević je pored ostalog rakao, da je Savo Gregović, najveći dio karijere, proveo je kao dopisnik beogradskih Večernjih novosti sa Crnogorskog primorja, a pisao je za mnoge lokalne i regionalne medije. Do sada je objavio oko 30.000 tekstova, a dobitnik je i velikog broja novinarskih nagrada, medju kojima i tri nagrade za životno djelo, kao i novinarske Spomenice za izuzetan doprinos crnogorskom i jugoslovenskom novinarstvu. Do sada je objavio šest knjiga.

Pavićević je posebno naglasio, da je Gregović svojim tekstovima i reportažama, dostigao najveće domete u novinarstvu, ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, pripadajući plejadi, najboljih novinara bivše Jugoslavije. On je odavno postao veliki pjesnik među reporterima, koji je svoje Paštroviće, Budvu, ali i Crnogorsko primorje, učinio, mnogo značajnijim, ljepšim i većim, nego što oni jesu.



Gregović je za preko 40 godina novinarstva, obilježio, ne samo crnogorsko, već i jugoslovensko novinarstvo, kazao je pored ostalog novinar i publicista Ranko Pavićević.

Novinar i pisac Budo Simonović je izrazio zadovoljstvo, što je sa kolegom Savom Gregovićem, više od trideset pet godina profesionalno drugovao i što su godinama, postajali veliki prijatelji.

Ja sam srećan što sa kolegma prisustvujem, obilježavanju velikog jubileja, 50 godina stvaralaštva i plodnog rada kolege Gregovića, uz želju, da još dugo piše tekstove i knjige, na zadovojstvo profesije i čitalaca, kazao je izmedju ostalog
Simonović. On je posebnu pažnju posvetio Gregovićevoj knjizi, “Pucaj, rat je završen, ističući, da je riječ o njegovom kapitalnom djelu, koje se objektivno, istraživački bavi istinom.
Jedino istinom, ne stavljajući se ni na jednu stranu, možemo doći do povjerenja, kazao je pored ostalog, novinar i pisac Budo Simonović.

Izvode iz tekstova i knjiga, na veoma posjećenoj večeri novinara i pisca Sava Gregovića, govorio je dramaturg Miloš Boreta.

Gregović se na kraju, zahvalio prisutnima i gostima, ističući, da ovu lijepu budvansku noć, nikada neće zaboraviti.