18-04-2022

Savu Gregoviću uručena spomenica UNCG povodom 150 godina novinarstva

Tihomir Burzanović, predsjednik Udruženja novinara Crne Gore, u subotu je u Budvi uručio Savu Gregoviću, doajenu novinarstva iz ovoga grada, spomenicu UNCG povodom 150 godina novinarstva. Spomenica se dodjeljuje novinarima koji su obilježili vrijeme iza nas i koji su u teškim vremenima odbranili čast i ugled profesije.


Foto: UNCG


– Hvala predstavnicima UNCG što su odlučili da baš meni dodjele spomemicu UNCG. Ona je najvrednije priznanje u mom profesionalnom vijeku i predstavlja nagradu za sve ono što sam uradio. Novinarstvo je težak posao, ali vrijedi se njime baviti i ostaviti zapise o vremenima u kojima živimo. Nadam se da će mladi novinari znati da odbrane našu profesiju, rekao je.

Burzanović je naglasio da je spomenica došla u prave ruke i da UNCG želi da se podsjeti ljudi koji su čitav vijek bili novinari i koji su ostavili svoj opriginalni treag u svojim reportažama i ostalim tekstovima.

– Među njima istaknuto mjesto pripada Savu Gregoviću i ja samo obavljam jedan čin koji je trebalo odavno uraditi. Međutim, nikada nije kasno da se prisjetimo svojih kolega od kojih imamo šta da naučimo, poručio je on.

Savo Gregović rođen je 1947. godine u Grabovici, selu iznad Petrovca. Završio je Jugoslovenske književnosti na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Novinarstvom se bavi punih 50 godina i objavio je preko 30.000 tekstova. Od 1975. godine stalni je dopisnik Večernjih novosti sa Crnogorskog primorja. Objavljivao je članke u svim važnijim novinama i magazinima bivše Jugoslavije. Dobitnik je brojnih priznanja i tri nagrade za životno delo – Slobodan Glumac, Veljko Vlahović i Povelje za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore. Bio je predsednik Udruženja novinara Crne Gore, kao i Saveza novinara Srbije i Crne Gore. Objavio je šest knjiga.


Udruženje novinara Crne Gore