07-10-2022

Obavještenje CInMED-a povodom globalnog upozorenja SZO!

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) oglasili su se obavještenjem povodom globalnog upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od 6. oktobra, a koje se odnosi na sljedeće ljekove: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup i Magrip N Cold Syrup, proizvođača Maiden Pharmaceuticals Limited iz Indije.


Foto: CInMED

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U pitanju su substandardni ljekovi, neodgovarajućeg kvaliteta, identifikovani u Gambiji, za koje prema procjeni SZO postoji mogućnost da su povezani sa smrću 66-oro djece u toj zemlji. Laboratorijske analize uzoraka navedenih ljekova su pokazale da oni sadrže toksične supstance - dietilen glikol i etilen glikol, koje mogu dovesti do akutnog oštećenja bubrega, ozbiljnih poremećaja, pa i smrtnog ishoda.

Ovim povodom Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) obavještava zdravstvene radnike i pacijente da navedeni ljekovi nijesu registrovani u Crnoj Gori (nije izdata dozvola za stavljanje u promet) niti je izdata dozvola za njihov uvoz. Osim toga, u Crnoj Gori nijesu u prometu drugi ljekovi navedenog proizvođača.

U upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije navedeno je da su za sada sporni proizvodi identifikovani samo u Gambiji, ali da postoji mogućnost da su ljekovi na koje se upozorenje odnosi distribuirani neregularno i u drugim zemljama. Iz tog razloga, podsjećamo pacijente da je ljekove potrebno nabavljati isključivo u apotekama. Kupovinom ljekova putem interneta, oglasa, ili na neki drugi način, pacijenti izlažu svoje zdravlje riziku.
Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da sumnju na defekt kvaliteta, ili neželjeno dejstvo bilo kog lijeka, prijave Institutu za ljekove i medicinska sredstva jer time učestvuju u zaštiti zdravlja svih nas.