01-12-2022

Od danas zatvorene planinarske staze

U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika privremeno se zatvaraju za korišćenje sve uređene planinarske staze u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 metara nadmorske visine, od 01. decembra do 30. aprila 2023. godine.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako je saopštio načelnik komisije Planinarskog saveza Crne Gore Pavle S. Bandović zatvaraju se i sve ostale uređene planinarske staze u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 metara nadmorske visine, od 01. decembra do 30. juna 2023. godine. On je upozorio sve koji se odvaže na planinarenje u tom periodu, staze koriste na sopstvenu odgovornost.

Kako se navodi u saopštenju Bandovića, na području Crne Gore, a naročito u planinskim područjima zbog zimskih uslova, staze su postale nesigurne za korišćenje zbog naglih meteo promjena, a prisutan je sniježni pokrivač.

-Djelovi staza su klizavi i zaleđeni, staze nisu obilježene zimskim markacijama, saobraćaj ne funkcioniše redovno, zatvoreni su nacionalni parkovi, ograničen je boravak i prelazak državne granice (na tačkama prelaza). Zbog navedenih i niza drugih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika, staze su privremeno zatvorene, navodi se u saopštenju.

Iz Planinarskog saveza su kazali da Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nije ispunilo obaveze iz Zakona o planinskim stazama za 2022. godinu, tako da nije potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva i Saveza niti je finansirano uređenje i održavanje staza i infrastrukture u toku 2022.

-Sve to se negativno odrazilo na ukupan kvalitet staza nacionalne mreže, na njihovu prohodnost, stanje signalizacije, markacije i postavljenu sigurnosnu opremu, ali i na kvalitet rada i održivost klubova domaćina i Planinarskog saveza. Staze će se načelno otvoriti za korišćenje od aprila do juna 2023, shodno postojećem Zakonu o planinskim (planinarskim) stazama a uz saglasnost resornog Ministarstava, o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni, navodi se u saopštenju.


Dan čistih planina – Orjen
PSCG, planinarski klubovi i stručna komisija, kako su poručili, ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u periodu privremene zabrane.

-Neorganizovanim odlascima u planine, ili korišćenjem usluga samozvanih “vodiča”, možete ugroziti vlastiti i živote drugih ljudi. Organizatori zimskih uspona i drugih organizovanih aktivnosti u zimskim uslovima snose punu odgovornost u toku priprema i realizacije prema učesnicima, shodno Zakonu, navodi se u saopštenju.

Oni planinare i rekreativce pozivaju da se strpe i pridržavaju preporuka PSCG.

-Biće tura i poslova oko uređenja staza, takmičenja i druženja u prirodi. Nadamo se da će resorno Ministarstvo u 2023. godini posvetiti više pažnje pitanjima uređenja i održavanja planinskih staza i ostale infrastrukture, te da će obezbijediti zakonom propisanu podršku na dobrobit svih korisnika. Upozoravamo i ovom prilikom staze koristite na sopstvenu odgovornost, naveo je Bandović.


(bokanews.me)