24-05-2022

Od početka godine u Budvi formirana 42 predmeta sa ciljem suzbijanja nasilja nad ženama

Pored vođenja računa o korisnicima materijalnog obezbjeđenja, budvanski Centar za socijalni rad posebnu pažnju povećuju problematici nasilje u porodici. Tema nasilja u porodici zaokuplja sve aktere društva, ali ono što ohrabruje je da se sve manje se ćuti, govori se i traže rješenja za smanjenje i za suzbijanje ove pojave koja je prisutna i u opštini Budva.

Od početka godine u Budvi formirana 42 predmeta sa ciljem suzbijanja nasilja nad ženama | Radio Televizija Budva

Od početka ove godine u Centru za socijalni rad koji ima ključnu ulogu već su formirana 42 predmeta sa ciljem suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Žrtva kroz sistem za zaštitu Centra za socijalni rad ima zštitu 24h kroz sistem našeg dežurstva. Na sedam dana smjenjuju se stručna lica iz Centra za socijalni rad, dodala bih da nasilje podrazumijeva svaku neprimjerenu radnju, mimo volje žrtve, koja ugrožava njen psihički, fizički, ekonomski i seksualni integritet. Centri za socijalni rad u dužnosti su da sprovode informaciju između važnih institucija koje su takođe uključene u problematiku, kao što su tužilaštvo, policija i osnovni sudovi. Takođe da sa žrtvom izrađuju individaulni plan pomoći i da ih upućujemo na druge organa i organizacije koje pružaju siguran smještaj i nevladim sektor koji pruža uslugu besplatne pravne pomoći i psihološkog savjetovanja", kazala je za Polis Tamara Kalezic iz Centra za socijalni rad.

Dodatne mjere koje Centar preduzima kada je žrtva ili svejdok porodičnog nasilja ili zanemarivanja dijete, su i preduzimanje mjera zaštite kao što je nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, savjetodavni rad sa cijelom porodicom, radi ukazivanaj roditeljima na greške i propuste u vaspitanju i čuvanju djece, zaključila je sagovornica.

D.P.