09-06-2021

Odžić: Ima dovoljno novca, trenutno nema potrebe za zaduživanjem

Sekretar sekretarijata za finansije Petar Odžić u razgovoru za Radio Budvu prokomentarisao je stanje u lokalnim, ali i finansijama na nacionalnom nivou. On je istakao da je stanje u našoj opštini zadovoljavajuće, ali i poručio da je neusvajanje državnog budžeta loša poruka.


Odžić, Foto: Arhiva, Portal RTV Budva (D.B.)

Sekretar Odžić kazao je da naplata lokalnih prihoda Opštine Budva ide nešto bolje nego u istom periodu prošle godine. Kako je istakao, pojedini prihodi su povećani, a drugi malo manji.

“Moramo biti zadovoljni jer smo na današnji dan ostvarili nešto ispod 40% realizacije planiranog. Sami znate da je to dosta redukovan budžet, odnosno da je za nekih 10-11 miliona manji nego u 2019. godini. Ono čemu se nadamo jeste da će sezona biti mnogo bolja nego što je bila prošle godine i da će realizacija barem ovog redukovanog budžeta biti ostvariva. Ovo što su trenutni pokazatelji, govori nam u prilog tome”, rekao je Odžić gostujući u programu Radio Budve.

Naglasio je da tek slijede kvartali koji će jače puniti budžet za koji je napomenuo da je planiran obazrivo, te da je, shodno tome, ostvariv do kraja godine.

“Naravno, sve zavisi od predstojeće turističke sezone, kako za lokalne tako i za državne prihode. U svakom slučaju ja bih 2021. godinu, iako je dosta rano, nazvao godinom godinom oporavka, a tek od sljedeće možemo da počnemo da se vraćamo potpunoj normalizaciji, kako javnih finansija tako i ukupnog života u Budvi”, optimističan je sekretar za finansije.

"Prva dva kvartala izgurali smo jako dobro"

Odžić je naveo da trenutno ima dovoljno novca za tekuće rashode.

“Uspijevamo da servisiramo tekuće rashoda iz tekućih prihoda, što znači da, iako smo stavili mogućnost zaduženja, unutar budžeta nemamo trenutno potrebu da se zadužujemo. Ono što je bila moja najveća tako da kažem bojazan ili strah je upravo da će ova prva dva kvartala biti problematična. Mi smo ih izgurali, za sada, jako dobro. Uspjeli smo da jedan solidan dio obaveza iz prethodnog perioda podmirimo isto iz tekućih rashoda i da čak potpuno normalno servisiramo i jedan dio investicionih zahvata koji su već ranije početi i nisu mogli da pretrpe odlaganje i zatvaranje radova”, kazao je on.

Sekretar je podvukao da ne trpe ni tekući, ni kapitalni rashodi, uz napomenu da postoje određene blokade računa koje se ne odražavaju na samu likvidnost glavnog računa trezora. Kako je pojasnio, to znači da na kraju dana, iako postoji blokada, postoji i mogućnost da se sredstva skinu sa računa te je i Opština spremna za nova plaćanja i podmirovanje tekućih obaveza.

"Situacija sa WTE jedna od najizazovnijih za Opštinu"

Odžić je prokomentarisao i problem sa firmom WTE, podsjećajući da je od dolalska na funkciju sekretara za finansije pomenutu situaciju isticao kao jedan od najtežih problema Opštine. Prema njegovim riječima, to je jedina stvar koja može dovesti u pitanje realizaciju tekućeg budžeta i likvidnost glavnog računa trezora.

“Sami ste upoznati da se vode dvije arbitraže. Čim se arbitraža vodi na njihovom terenu, mogu slobodno reći da nije previse povoljna situacija. Ali, za sada to naš advokatski tim vodi sasvim solidno i imamo neke najave da ishod može biti pozitivan. Kao što sami znate, državne garancije su naplaćene, tu je već skinuto nekih 29,3 miliona sa državnog budžeta i to već predstavlja problem. Na to sve moramo da dodamo da smo mi za četiri godine WTE-u uplatili oko 15 miliona da ne bi došlo do aktiviranje garancije. Oni su i pored dogovora, traženja kompromisa i samog nalaza vještaka kojeg smo zajedno platili Vlada Crne Gore i mi, sve to zanemarili, naplatili državne garancije, a potom aktivirali arbitražu u inostranstvu”. rekao je Odžić.

Kakav god ishod da bude, to će, navodi sekretar, biti jedan od najizazovnijih momenata za Opštinu Budva i da je kreditno zaduženje realan scenario. On je takođe siguran se problem ne može riješiti bez adekvatnog uključenja Ministarstva finansija i države.

“To su ogromna finansijska sredstva koja zahtevaju i državne garancije i mnogo drugih stvari kako bi taj kredit bio povoljan i kako godišnji anuitet, odnosno rata, ne bi narušio samu likvidnost Opštine. Znači, mi moramo voditi računa da račun ostane likvidan, a da uzmemo kredit koji će biti povoljan da možemo u nekih narednih 15 godina sanirati situaciju.”

"Nepopularno je zatvarati hotele"

Odžić se osvrnuo i na stanje u Sveti Stefan hoteli AD i u “Amanu”.

“To pitanje više se tiče državnih nego naših lokalnih finansija. Ono što će uticati na lokalne budžete, najprije na budžet lokalne Turističke organizacije, to je sigurno manje boravišne takse, članskog doprinosa i dijelom turističke takse. Riječ je o prihodima lokalne i Nacionalne turističke organizacije i svakako će se odraziti na državu kroz, naravno, manje PDV-a. Smanjenjem broja zaposlenih, odmah je manje poreza u državnoj kasi, samim tim i prireza u lokalnom budžetu”, kazao je on.

Sekretar za finansije smatra da je u trenutnoj situaciji jako nepopularno zatvarati hotele, te da i investitor, i država, i politika snose jednaku odgovornost.

“Mogli smo da čujemo na zadnjem Koordinacionom tijelu da je od nekih 130-140 hotela koji rade na teritoriji opštine Budva, otvoreno tek 50. Za vrijeme pandemije i zimskog perioda nije radilo ni 15, što je jako loše i sada, umjesto da otvaramo i da podstičemo otvaranje tih hotela koje imamo na našoj obali, dešavaju se dešavaju sa suprotne stvari. Nadam se da ćemo u nekom budućem periodu, u sprezi sa lokalnom samoupravom, sa lokalnim stanovništvom i sa državom prepoznati šta su prave potrebe i naći neko adekvatno rješenje”, istakao je Odžić.

"Politika uvijek malo jača od struke"

Bez obzira na to što poslanici u Skupštini nisu usvojili budžet za 2021. godinu, Odžić navodi da ustupljeni prihodi od od države potpuno normalno stižu na glavni račun trezora, te da, što se tiče prihoda, Opština Budva nema nikakvih problema. Ipak, poručuje da je neusvajanje budžeta do 9. juna jako loša poruka.

“To znači da nemate usvojen plan javnih nabavki, da nemate raspisan nijedan tender i to pogađa bukvalno sve sfere života - i Ministarstvo zdravlja, pa kroz njega sve sve domove zdravlja i sve lokalne jedinice. Vidjeli ste šta se dešava i sa MUP-om. Svakako, nije dobra situacija, jer bukvalno gubite ovu investicionu godinu. Sve da se na današnji dan usvoji budžet, dok usvojite plan javnih nabavki, dok ne raspišete tendere, vi ne možete ni jednog izvođača dobiti prije septembra ili oktobra mjeseca. Mi smo kasnili sa lokalnim budžetom dva mjeseca, pa je to već napravilo probleme u realizaciji kapitalnog dijela. Možete da zamislite kad imate čitavo polugodište neusvojenog budžeta… To je jedna jako loša poruka i nadam se da u nekim narednim godinama do toga neće doći. Ako na sve to dodamo da je prošla godine bila kovid godina koja je bukvalno desetkovala javne finansije, da smo se morali zadužiti 750 miliona, onda vidite koliko bi usvajanje samog budžeta na početku godine bilo ljekovito za jednu državu. Međutim, kako i na lokalu, tako i na državnom nivou, politika je uvijek malo jača od od struke u svakom segmentu i onda se dešavaju ovakve stvari”, zaključio je Odžić.


D.B./M.S.