22-10-2020

Oporavak turizma očekuje se narednog proljeća

Za očekivati je da će crnogorski turizam početi da se oporavlja od proljeća do drugog kvartala naredne godine, što će za posljedicu imati veću registrovanu ekonomsku aktivnost, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović.

Oporavak turizma očekuje se narednog proljeća | Radio Televizija Budva

Prema novoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), crnogorska ekonomija bi ove godine mogla oslabiti 12 odsto, dok je sličnu prognozu od minus 12,4 odsto u jesenjem izvještaju objavila i Svjetska banka (SB). Govoreći o tim procjenama, Đurović je saopštila da je ova godina teška i puna izazova.


“Zdravstvena kriza je bez presedana, i struktura naše ekonomije, u odnosu na region, je da mi imamo najviše usluga koje su podložne promjenama na međunarodnom tržištu. Trećina našeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) je iz sektora turizma i transporta, isto toliko i zaposlenosti. Za razliku od Srbije gdje je 25 odsto industrija, rekla je Đurović Televiziji Crne Gore.
Država je, kako je ocijenila, uradila sve što je mogla.

“Povećavala je rebalansom kapacitet za zaduživanje i povećala reakcije prema građanima i privredi, onoliko koliko su kapaciteti budžeta dozvoljavali, objasnila je Đurović.