05-11-2020

Opština Budva deblokirala Đukanovićevu zemlju

Opština Budva deblokirala je zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u grad, vlasništvo kompanije “Global Montenegro“ predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Opština Budva deblokirala Đukanovićevu zemlju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Hipoteka zbog poreskog duga koju je godinama upisivala budvanska Opština, kako piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti“ imale uvid, izbrisana je iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine 27. oktobra.

Đukanovićeva partnerska firma sa biznismenom i kumom Vukom Rajkovićem, punih 13 mjeseci nije izmirivala porez na nepokretnost, koji je dostigao sumu od 111 hiljada eura, zbog čega je Opština upisla hipoteku kao garant da će novac biti uplaćen. Uprava lokalnih javnih prihoda, dok je na njenom čelu bio Petar Odžić (SDP), koga je Nikola Divanović odlukom odborničke većine predvođene DPS-om smijenio, blokirala je račun Đukanovićeve firme, a potom i stavila hipoteku, kao garanciju da će firma prvog čovjeka Crne Gore izmiriti porez.

U jeku policijske blokade i paralisanja lokalnih službi, Opština Budva je 22. juna prinudno s računa podgoričke kompanije “Global Montenegro” naplatila 111 hiljada eura na ime poreskog duga. Naplatom duga, firma “Global Montenegro”, izašla je s liste firmi čiji su računi blokirani, a koju početkom svakog mjeseca objavljuje Centralna banka (CBCG).

Međutim, puna četiri mjeseca iako je poreski dug naplaćen, Opština nije skidala hipoteku, što je tek sada učinjeno.

Đukanovićeva firma praktično godinama unazad je kuburila sa plaćanjem poreza za zemljišni kompleks i praktično je uvijek bila pod hipotekom Opštine Budva koja je na taj način pokušavala da osigura da će prvi čovjek države poštovati zakone i plaćati redovno poreske obaveze.

“Global Montenegro” je bio u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60 hiljada duga Opštini Budva. Krajem 2018. ponovo je firma dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura. Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od oko 92 hiljade, koji je s kamatom dostigao 111 hiljada eura i koji je, prema novim podacima CBCG, izmiren.

Iako je Opština izbrisala hipoteku, na zemljišnom kompleksu stoji i dalje hipoteka banke, jer Đukanovićeva firma i dalje duguje milionski kredit. Niame, lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Monteegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. od starobudvanske porodice. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adri banke.

Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio premješten u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine “osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegra“.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promjena vlasnika.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Ukupni gubitak veći od četiri milion eura

“Global Montenegro” ne može se pohvaliti poslovnim rezultatima. Finansijski izvještaj “Global Montenegro” pokazuje da su prošlu godinu završili s minusom od 96.520 eura, čime se ukupni gubitak nagomilao na 4.010.379 eura.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada eura, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu prije toga minus joj je bio 67 hiljada eura. Vrijednost imovine firme iznosi 3,9 miliona eura. Dugoročni krediti su 5,4 miliona eura.


Izvor: Vijesti