15-09-2023

Otvaranje izložbe Ivane Bjelice večeras u Modernoj galeriji

Izložba pod nazivom Dubine/Depths umjetnice Ivane Bjelice, biće otvorena u večeras u 20 časova, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”, najavljeno je iz JU "Muzeji i galerije Budve"



Kustos izložbe je Tanja Jovetić, viši kustos. Izložbu će zvanično otvoriti mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve.

Ivana Bjelica je rođena 15. novembra 1969. godine u Novom Sadu. Završila je Srednju umjetničku „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, na odsjeku grafički dizajn. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odsjeku slikarstvo, u klasi profesora Milana Blanuše. Članica je SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine), ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije) i Likovnog kruga (Udruženja umjetnika Petrovaradinske tvrđave).

Imala je dvadeset samostalnih izložbi i izlagala je na preko sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Rumunija, Španija, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Argentina, Meksiko, Kanada, Japan, Indija). Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti likovne umjetnosti (crtež, slikarstvo, kolaž).

Učesnica je mnogobrojnih likovnih kolonija, Art expoa, i drugih umjetničkih manifestacija. Njeni umjetnički radovi nalaze se u brojnim privatnim, galerijskim i muzejskim kolekcijama u Srbiji i svijetu. Neki od značajnijih ciklusa crteža i slika su: Kavezi; Terra; Lunarne senke; Svetlopisi; Illuminations, Mediterraneo; Visine Širine Dubine; Cities; Krugovi; Pergamenti; Libertango; Polja; Tri boje: zlato, srebro, bronza.

Bavi se fotografijom, grafičkim dizajnom i dizajnom enterijera, prvenstveno opremanjem turističko-ugostiteljskih, poslovnih i stambenih prostora umjetničkim radovima. U posljednje vrijeme proširuje svoju djelatnost i na oblast modnog dizajna.

Neki od značajnijih javnih objekata u kojima se nalaze njeni radovi su:

Hotel Splendid Conference & Spa Resort, Bečići; Hotel Avala Resort & Villas, Budva; Hotel TQ Plaza; Hotel Bianca Resort & Spa, Kolašin; Hotel Leopold I, Petrovaradinska tvrđava, Novi Sad; Hotel Park, Novi Sad; Privredna komora Vojvodine, Novi Sad; Tradeunique holding, Beograd; Energotehnika Južna Bačka, Novi Sad; Energy Net, Novi Sad; Opština Budva; Advokatska kancelarija Kovačević & partners, Novi Sad. Koordinirala je projektom Svetlost i forme, gdje je realizovano više serija svjetlosnih objekata (skulpture-lampe ) u saradnji sa drugim umjetnicima.

Više godina bila je urednica likovnog programa galerije Mali likovni salon, Kulturnog centra Novog Sada (2003–2007), realizovala je značajan broj izložbi eminentnih likovnih umjetnika iz zemlje i inostranstva i ostvarila uspješnu saradnju sa mnogim kulturnim institucijama.

Bila je selektor Međunarodnog Lions Art konkursa za djecu „Peace Poster” i organizator likovne radionice nekoliko godina. Osnivač je umjetničke asocijacije Lumens (2013) čiji je osnovni cilj razvoj i promocija savremene likovne umjetnosti i kulture, međunarodna saradnja i edukacija.

Živi i stvara kao samostalni umjetnik u Novom Sadu i Budvi.

Tekst iz kataloga:

„Likovni ciklus „Dubine” Ivane Bjelice, predstavlja kako nastavak, tako i paralelni umjetnički proces sa ciklusima „Širine” i „Visine”, preko kojih umjetnica, već duže vrijeme, ispitujući i istražujući sebe, kroz doživljaj prirode i vidljivog oko sebe, stvara osoben, autentični svijet, svijet slike kao autonomnog sistema u kojoj se materijalno rastapa i ponovo stapa sa duhovnim na relaciji svijest-podsvijest-nadsvijest. Jer, kako osjećamo i znamo, dubina kao u „Svetom trojstvu”, ne može bez širine, a ni visina bez dubine i dodira dna u najširem odskoku.

U potrazi za materijalizacijom ideje dubine, Bjelica nam kroz pejzažni vizuelni doživljaj otkriva svu tajnovitost simbolike vode, njena moguća značenja i suštinske osobenosti, bilo da je riječ o moru, jezeru ili okeanu, u kojima prepoznajemo paradigmu koju sami, kao bića satkana većinski od vode, nosimo i pronosimo kroz život. Jer, kako znamo, voda je ta koja pamti, pročišćuje, spira, iscjeljuje i uznosi ka Novom životu, kao izvoru same suštine. Kao ljudski život obuzet raznim psihološkim previranjima, od rođenja pa do tjelesnog nestajanja, voda u Ivaninim djelima nas podsjeća i u nama budi usnule emocije, jer, čas miruje u morskim „bonacama”, čas se uzdiže do najvećih okeanskih, nazarenskih visina, čas se razbija o stijene u svoj razarajućoj žestini, čas se povlači osekom ili sve nadvladava plimom, čas svjetluca u najčarobnijim srebrnastim ili zlatkastim odsjajima prenoseći nam kosmička ogledanja neba, zvijezda, Sunca i Mjeseca...

Povučena inspirativnom snagom istinske kreacije koja kao da je utkana u svaki atom njenog bića, Ivana Bjelica rijetkim talentom materijalizuje ideju (od prepoznatljive figuracije u ciklusu „Mediterraneo” do apstrakcije) uspijevajući da postigne skoro renesansno skladan odnos linije i boje, prostora i kompozicije, valerske dinamike najčešće monohromnih odnosa boje, svjetlosti i sjenke...

Njene slike dišu lirskom emotivnom snagom, kroz usklađen, precizan, potez, pokatkad preplavljen snažnom unutarnjom ekspresijom, a katkad harmoničnim meditativnim mirom kojim dotiče frekvencu tajnovite metafizičke dubine srca. I, upravo ta i takva dubina, oplemenjena duhom ljubavi i dobrote, širinom i visinom dodiruje umom skoro nepojmljivu estetiku ljepote, kao skrivene datosti koja najčvršće uliva nadu u svjetlošću prožeto humano izbavljenje i duhovno ozdravljenje. Nadu koju nam, kroz umjetnost, prenose jedino odabrani, a jedna od njih je, sigurni smo, kako to i ova izložba pokazuje, Ivana Bjelica.”

mr Lucija Đurašković, istoričar umjetnosti


AKO SE MORE UPLAŠI

Ako se more uplaši
ili zaplaši galebove,
Onda ni nas neće biti tu,
u zamagljenom ljubičastom snu.
Jer, nestaće smisla zanavjek...
Ako se začudi uzdasima vjetra dok raspršuje naslage nečijih tajni rođenih prije vremena,
neka nas bude samo po putanjama zvijezda padalica.
U lutanjima kišnih kapi, u zagrljaju olovnih oblaka,
u rijetkim odsjajima kapljica rose po borovim iglicama na dalekim, usamljenim ostrvima...
Ako se more uplaši
ili zaplaši galebove,
onda ni nas neće biti tu...
Jer, neću te moći voljeti više!

Lucija Đurašković